Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Δεν βγήκαν τα “κουκιά” για διαγραφή Βανταράκη, Κουρή – Γρίφος με Γκίκα και Γρηγόρη, που αποχώρησαν πριν τη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας – Πρόωρες διακοπές για συμπολίτευση και αντιπολίτευση

Δεν “καρατομούνται” τελικά από την παράταξη Δημαρά οι τέως αντιδήμαρχοι Απόστολος Βανταράκης και Ήρα Κουρή, καθώς οι σχετικές διεργασίες κατέληξαν στη διαπίστωση ότι η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας δεν συναινεί με την απαιτούμενη πλειοψηφία σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Πληροφορίες, μάλιστα, του attacktv.gr αναφέρουν ότι κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθούν μόνο 17 “κουκιά”, έναντι των 19 (δηλαδή, της πλειοψηφίας των 2/3), που απαιτούνταν, προκειμένου να υλοποιηθούν οι διαγραφές.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι σχετικές “ζυμώσεις” διεξάγονταν διερευνητικά και στο παρασκήνιο, καθώς στη μεγάλη ομάδα των συμβούλων που έχει καταταχθεί στους διαφωνούντες (Καλεντζώτη, Χρυσανθακοπούλου, Μακρής, Παπαντωνοπούλου, Ξυπολιάς κ.ά.) δεν προτάθηκε καν να υπογράψουν, κάτι το οποίο ορισμένοι εξ αυτών σχολίαζαν, λέγοντας ότι “φρόντισαν εξαρχής από μόνοι τους να μας βάλουν απέναντι”.
Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πνεύματα (γύρω από το επίμαχο θέμα των διαγραφών) οξύνθηκαν μέχρι τέτοιου σημείου, που την... πλήρωσαν και κάποιοι καφέδες, οι οποίοι βρέθηκαν να... αιωρούνται.
Έδωσαν σημείωμα στον Δημαρά κι έφυγαν
Μάλιστα, πριν καν την έναρξη της διαδικασίας της δημοτικής ομάδας (λίγο πριν από την προγραμματισμένη για τις 7.30 μ.μ. συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου), θεάθηκαν ο πρ. αντιδήμαρχος Τάκης Γκίκας και ο πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού του Δ. Πατρέων, Ηλίας Γρηγόρης, να φεύγουν..........
 αγανακτισμένοι από την αίθουσα και αφού πρώτα ο κ. Γκίκας άφησε ένα χειρόγραφο σημείωμα στον κ. Δημαρά. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι ουδείς εκ των δύο επέστρεψε, όχι μόνο στη δημοτική ομάδα, αλλά ούτε καν για να συμμετάσχει στην επακολουθήσασα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Εν μέσω της ηλεκτρισμένης αυτής ατμόσφαιρας, ο νέος πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, Ν. Μακρής, απευθυνόμενος στο Δήμαρχο, του ανέφερε πως υπέπεσε στην αντίληψή του προσπάθεια συλλογής υπογραφών για διαγραφή των τέως αντιδημάρχων Απ. Βανταράκη και Ήρας Κουρή, ξεκαθαρίζοντας ευθέως ότι ο ίδιος αντιτάσσεται σε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο. “Στη δημοτική ομάδα δεν μπορούμε να είμαστε χωρισμένοι σε καλούς και κακούς”, ανέφερε, επίσης, ο κ. Μακρής, υποδεικνύοντας ότι η ομάδα, όσο υπάρχει, θα πρέπει να συντονίζεται.
Ανέκρουσε... πρύμναν
Τότε, ο κ. Δημαράς (έχοντας... ανακρούσει πρύμναν, αφού είχε ήδη λάβει το μήνυμα ότι το “σενάριο” των διαγραφών των δύο δεν μπορούσε να έχει... happy end) διευκρίνισε ότι δεν μπαίνει θέμα διαγραφής, αλλά αντικατάστασής τους από τις επιτροπές ή τα συμβούλια όπου προεδρεύουν.
Αν και από κάποιους, όπως η κυρία Χρυσανθακοπούλου, επισημάνθηκε ότι θα ήταν άκομψο να συμβεί αυτό ενόσω τόσο ο κ. Βανταράκης όσο και η κυρία Κουρή απουσιάζουν -βρίσκονται και οι δύο στο εξωτερικό-, τελικά δόθηκε η συγκατάθεση όλων των παρισταμένων μελών της ομάδας για την αντικατάσταση, που θεωρήθηκε ότι αποτελεί δικαίωμα του Δημάρχου και επικεφαλής της παράταξης.
Επιπλέον, κάποια στιγμή ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημ. Γιαννακόπουλος, έψεξε την Ήρα Κουρή, για το γεγονός ότι έθεσε το θέμα της αντικατάστασής της στο Συνασπισμό, από το χώρο του οποίου και προέρχεται.
Σημειωτέον ότι από τη διαδικασία αποχώρησε και ο Χρήστος Γκόλφης, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι (πάντως, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γκόλφης βρισκόταν στην ομάδα των συμβούλων της πλειοψηφίας οι οποίοι είχαν καταψηφίσει -όπως και οι Απ. Βανταράκης και Ήρα Κουρή- τον προϋπολογισμό της διημερίδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, γεγονός που είχε αποτελέσει την αιτία της αποπομπής των δύο, αλλά και της κυρίας Καλεντζώτη, από το δημοτικό σχήμα).
Θέμα νομιμότητας από Κατσικόπουλο
Αργότερα, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μόλις ήρθε προς συζήτηση το θέμα των αντικαταστάσεων, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Δημ. Κατσικόπουλος, τόνισε ότι, με βάση τα προβλεπόμενα στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον “Καλλικράτη”, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (το αξίωμα, δηλαδή, από το οποίο αντικαταστάθηκε η κυρία Κουρή, προκειμένου τη θέση της να καταλάβει η νέα αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων, Μ.Κ.Ο., Ένταξης Μεταναστών και Eξυπηρέτησης του Πολίτη, Μαρία Ανδρικοπούλου-Ρούβαλη) εκλέγεται από τους δημοτικούς συμβούλους, συνεπώς η αντικατάστασή του από το Δήμαρχο παραβιάζει τον κανονισμό, άποψη που αποδέχτηκε και τμήμα της λοιπής αντιπολίτευσης.
Πάντως, η παράταξη Πελετίδη απείχε από την ψηφοφορία, όπως και ο Δημ. Αϊβαλής. Μιλώντας εκ μέρους της πρώτης, ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Αντωνόπουλος υποστήριξε ότι η δημοτική πλειοψηφία έχει το δικαίωμα να ορίζει και να αντικαθιστά τα στελέχη της σε συμβούλια και επιτροπές, αλλά αντέκρουσε τα όσα είχε διακηρύξει νωρίτερα ο Δήμαρχος, περί ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα, που φέρνει τη σύνθεση στην παράταξή του, λέγοντας ότι η μέχρι σήμερα πορεία του δημοτικού σχήματος αποδεικνύει ότι όποιος επιχειρεί να εκφράσει μια διαφορετική φωνή “αποκεφαλίζεται” κι ότι στο Δήμο της Πάτρας εξακολουθεί να ισχύει η “ενός ανδρός αρχή”.
Έντονη προσωπική επίθεση Καρκούλια σε Αϊβαλή
Ο κ. Αϊβαλής απείχε επίσης, εκφράζοντας το σκεπτικό ότι πρόκειται “για εσωτερικό θέμα της πλειοψηφίας”. Περιέργως, ωστόσο, δέχτηκε τη μήνι του συμβούλου της πλειοψηφίας Χαράλαμπου Καρκούλια, ο οποίος εξαπέλυσε προσωπική επίθεση σε βάρος του, κατά τρόπο που θεωρήθηκε από πολλούς ως ειρωνικός και απαράδεκτος.
Ο ίδιος ο κ. Αϊβαλής, διαμαρτυρόμενος, παρατήρησε στον κ. Καρκούλια: “Επειδή δεν με προστατεύει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, σας λέω εγώ ότι είναι ντροπή σας αυτό που κάνετε”. Παράλληλα, υπήρξαν αυστηρές παρεμβάσεις και από συμβούλους άλλων παρατάξεων, όπως ο Σπ. Πολίτης, της παράταξης Χριστόπουλου, που ζήτησε από τον Πρόεδρο του Σώματος να επαναφέρει τον κ. Καρκούλια στην τάξη, αλλά κι από τον κ. Αντωνόπουλο της παράταξης Πελετίδη, που επισήμανε ότι θα πρέπει να ισχύουν και κάποιοι κανόνες ευπρέπειας και δεν είναι δυνατόν ένας νεοείσακτος στο Σώμα να καταφέρεται με αυτό τον τρόπο κατά ανθρώπων με ιστορία και με παρουσία τόσων ετών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόσθεσε δε ότι λυπάται που είναι αναγκασμένος να κάνει ο ίδιος αυτή την παρατήρηση κι όχι ο Πρόεδρος του Σώματος.
Τελικά, οι επίμαχες αντικαταστάσεις πέρασαν με τις ψήφους μόνο των συμβούλων της παράταξης Δημαρά.
Αποσύρθηκαν τα θέματα της ΕΤΑΑ και των κεραιών
Ένα άλλο θέμα, που είχε δημιουργήσει στο πρόσφατο παρελθόν ισχυρές τριβές στους κόλπους της δημοτικής Αρχής, αυτό του εργασιακού μέλλοντος των επί 10 χρόνια εργαζομένων στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Αχαΐας (ΕΤΑΑ), τη συζήτηση του οποίου είχε εισηγηθεί η παράταξη Πελετίδη, τελικά, με πρωτοβουλία της ίδιας, αποσύρθηκε. Από την παράταξη δόθηκε η εξήγηση ότι αυτό συνέβη ύστερα από παράκληση των ίδιων των εργαζομένων, προκειμένου να τους δοθεί χρόνος να οργανώσουν καλύτερα τα επιχειρήματά τους.
Πάντως, ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, προανήγγειλε ότι το θέμα θα έρθει σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος, με πρωτοβουλία πλέον της δημοτικής Αρχής.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στην περίφημη έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, γίνεται αναφορά στο ζήτημα, με τρόπο θετικό για τις ενέργειες της παρούσας δημοτικής Αρχής και αρνητικό για το αίτημα των πρώην εργαζομένων στην ΕΤΑΑ.
Εξάλλου, από τη συνεδρίαση αποσύρθηκε και το θέμα που αφορούσε το ξήλωμα κεραιών κινητής τηλεφωνίας από συγκεκριμένες περιοχές της Πάτρας (το οποίο επίσης είχε φέρει η παράταξη Πελετίδη), λόγω κόπωσης του Σώματος, αλλά και αποχώρησης πολλών από τους ενδιαφερόμενους κατοίκους. Ωστόσο, συμφωνήθηκε το θέμα αυτό να είναι πρώτο στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης.
Κατά τα λοιπά, το Δημοτικό Συμβούλιο -το οποίο, εν προκειμένω, έχει γνωμοδοτικό ρόλο- δεν συμφώνησε με τη χορήγηση άδειας για εγκαταστάσεις της εταιρείας πετρελαιοειδών Shell στο Ρίο, ενώ στα αξιοσημείωτα μπορεί κανείς να συμπεριλάβει και τις πολλές απουσίες συμβούλων, τόσο από την πλειοψηφία όσο και από την αντιπολίτευση, κάτι στο οποίο η θερινή περίοδος, που διανύουμε, προφανώς έχει παίξει το ρόλο της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.