Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Μισθοί ιδιωτικού τομέα σε 770.000 δημοσίους υπαλλήλους!

Μοντέλο ιδιωτικού τομέα σχετικά με τις αποδοχές για περίπου 770.000 δημοσίους υπαλλήλους θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες το νέο μισθολόγιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το οποίο κατ' επιταγήν της τρόικας θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο.
Το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει περικοπή δεκάδων επιδομάτων, μειώσεις στις αποδοχές των υψηλόμισθων υπαλλήλων, όπως εφοριακοί και τελωνειακοί, έως και 30% αλλά και στις αμοιβές των υπαλλήλων που υπάγονται σε ειδικά μισθολόγια.
Μισθολογικά θα ενισχυθούν όσοι υπάλληλοι έχουν υψηλά τυπικά προσόντα και αμοίβονται σήμερα χαμηλότερα από υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δημιουργηθούν τέσσερις μισθολογικές κατηγορίες με κριτήριο την εκπαίδευση και θα έχουν ανώτατο όριο αποδοχών. Για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης ο μισθός δεν θα ξεπερνά μετά από 35 χρόνια εργασίας τα 1.200 ευρώ. Υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουν "ταβάνι" τα 1.400 ευρώ, οι απόφοιτοι ΤΕΙ τα 1.700 ευρώ και όσοι έχουν τελειώσει ΑΕΙ δεν θα ξεπερνούν τα 2.100 ευρώ.
Ωστόσο το πλαφόν για τους πτυχιούχους ΤΕΙ και ΑΕΙ θα μπορεί να ξεπεραστεί αν υπάρχουν μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι σπουδών ή εάν οι εν λόγω υπάλληλοι κατέχουν θέσεις ευθύνης στη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία.
Πρόσθετη οικονομική παροχή θα χορηγείται επίσης σε όσους υπαλλήλους απασχολούνται σε υπηρεσίες, οι οποίες ξεπερνούν συγκεκριμένους στόχους απόδοσης, ώστε η αμοιβή να συνδέεται με την παραγωγικότητα, όπως προβλέπει και το μνημόνιο.
"Ψαλίδι", όμως, στις αποδοχές αναμένεται να έχουν και δεκάδες χιλιάδες από τους 300.000 υπαλλήλους, που αμοίβονται με ειδικά μισθολόγιο, όπως.....
 δικαστές, μέλη ΑΕΙ και ΤΕΙ, γιατροί του ΕΣΥ, διπλωμάτες, αρχιερείς και ένστολοι.
Το πλαφόν αποδοχών στους επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων και του νομικού συμβουλίου του κράτους, όπως επίσης και των διευθυντών του ΕΣΥ, που σήμερα είναι 8.436 ευρώ και 6.069 ευρώ αντίστοιχα, θα μειωθεί στα 5.856 ευρώ, όσο είναι ο μισθός των γενικών γραμματέων των υπουργείων.
Επακόλουθο αυτών, είναι να υπάρξει ανάλογη μείωση αποδοχών και στις υπόλοιπες χαμηλότερες κατηγορίες υπαλλήλων. Στον σχεδιασμό για το νέο μισθολόγιο, περιλαμβάνονται επίσης η καθιέρωση 12 μισθών ετησίως, στους οποίους θα συμπεριληφθεί και σημαντικό μέρος των "ψαλιδισμένων" σήμερα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, ενώ η μετάταξη από ένα κλιμάκιο στο άλλο, μέσω της ωρίμανσης, θα γίνεται ταχύτερα για τους πτυχιούχους πανεπιστημίων και αργότερα για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.