Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

"Ο Νίκος Τεμπονέρας έγινε σύμβολο που ξεπερνά τα όρια της Πάτρας"

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Υπάρχουν μερικά γεγονότα που σφραγίζουν τις πόλεις και τη διαδρομή τους, που αλλάζουν το τρόπο σκέψης των ανθρώπων τους, που  με  το πέρας των χρόνων, αποκτούν ένα  βαθιά συμβολικό περιεχόμενο.
Γεγονότα που σηματοδοτούν την διαρκή ανάγκη για αγώνα και επαγρύπνηση, για υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών.  Η δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, είναι ένα τέτοιο ορόσημο. Ορόσημο για τους αγώνες της νέας γενιάς αλλά και των γενεών που θα έρθουν και θα πρέπει να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο δίκιο, στην ισότητα, στο αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης.
Ο Νίκος Τεμπονέρας δεν έγινε μόνο δρόμος, μνημείο και  σχολικό συγκρότημα. Δεν έγινε μόνο σημείο αναφοράς για τους αγώνες μιας ολόκληρης γενιάς.  Έγινε αναφορά στους αγώνες του μέλλοντος. Στους αγώνες για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της διαφωνίας,
Στους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο που δεν θα το κατακτήσουμε από τους καναπέδες, αλλά με δράση και με πίστη στις ιδέες. Με πίστη πάνω απ΄όλα στην αξία της συλλογικότητας και της συνεργασίας. Γιατί μαζί  μπορούμε να υπερασπιστούμε καλύτερα τη δυνατότητα και το δικαίωμα της κοινωνίας να λειτουργεί δημοκρατικά, μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες.
Ο Νίκος Τεμπονέρας έγινε σύμβολο που ξεπερνά τα όρια της Πάτρας, αλλά και τα όρια της εκπαιδευτικής κοινότητας.Έγινε σύμβολο της απαιτητικής νιότης που δεν  συμβιβάζεται και δεν πρέπει να συμβιβάζεται.  Για αυτό και  μνήμη του, δεν πρέπει να αποτελεί μόνο πηγή συγκίνησης κάθε φορά που θα γυρίζει ο χρόνος και θα βρισκόμαστε εδώ, στο μνημείο του για να τον τιμήσουμε και να αποθέσουμε στεφάνια.
Η μνήμη της άνανδρης δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα, θα πρέπει να
 είναι η κινητήριος δύναμη μιας διαρκούς αναζήτησης, ενός διαρκούς αγώνα για ένα καλύτερο σχολείο, για μια καλύτερη κοινωνία, για ένα καλύτερο αύριο, για έναν καλύτερο κόσμο.
Το  μήνυμα αυτό, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στις μέρες μας, που δοκιμάζονται τόσο οι αντοχές μας όσο και η δύναμή μας, η δυνατότητα και η θέλησή  μας να αλλάξουμε όσα μας πληγώνουν και να παλέψουμε για όσα μας αξίζουν.
Νομίζω πώς η μεγαλύτερη τιμή, η μεγαλύτερη δικαίωση  για τον Νίκο Τεμπονέρα είναι εκείνο το ηχηρό σύνθημα σε κάθε πορεία φοιτητών και σπουδαστών, από τότε μέχρι σήμερα. Εδώ και 20 χρόνια ο νέοι φωνάζουν  κάθε φορά «Ο Τεμπονέρας ζει»  Είμαι βέβαιος ότι από εκεί πάνω κάθε φορά που θα τους ακούει, θα χαμογελάει γνωρίζοντας ότι ο αγώνας του δεν πήγε χαμένος.
Γιατί όταν σε θυμούνται οι νέοι είσαι ήδη αθάνατος…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.