Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Την αντίδραση και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για συγχώνευση ή κατάργηση 1933 δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.
Παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου απέφυγε «κακοτοπιές» και δεν προχώρησε σε συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων σε περιοχές όπου οι τοπικοί άρχοντες είχαν αντιδράσει έντονα τα προηγούμενο διάστημα (π.χ. Αργυρούπολη-Ελληνικό, Κερατσίνι-Δραπετσώνα)*, δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα εκφράζουν την αντίθεσή τους στον «Καλλικράτη» σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
Ήδη στην Πιερία, στο Δήμο Πύδνας-Κολινδρού ο δήμαρχος Ευάγγελος Πολύζος μαζί με τους Συλλόγους Γονέων ανακοίνωσε τριήμερη αποχή των μαθητών από τα μαθήματα (http://www.aftodioikisi.gr/dhmoi/10564), ενώ κατά των συγχωνεύσεων τάσσεται με δήλωσή του και  ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος τονίζει ότι «πρόχειρες συγχωνεύσεις και καταργήσεις των σχολικών μονάδων υπό την πίεση του Μνημονίου και με κυβερνητική συνενοχή δεν θα περάσουν».
Παχατουρίδης: Στην Ε.Ε. δεν ξέρουν;
Αντίθετος στις συγχωνεύσεις σχολείων εμφανίζεται με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr και ο δήμαρχος ενός ακόμη μεγάλου δήμου, του Δήμου Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης ο οποίος αφού υπενθυμίζει την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, των φορέων της πόλης και των Συλλόγων Γονέων να μην γίνουν συγχωνεύσεις θέτει το ερώτημα προς το υπουργείο Παιδείας: «Δηλαδή, σε όλη την Ευρώπη που τα σχολεία προτάσσουν το μικρό αριθμό μαθητών ανά τάξη δεν γνωρίζουν; Εμείς που υποτίθεται ότι θέλουμε να τους μοιάσουμε γιατί, άραγε, αυξάνουμε τον αριθμό ανά τάξη;»
Αλλά και στο Δήμο Αθηναίων, παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης δεν έχει πάρει επίσημα θέση μετά την ανακοίνωση (και πιθανότατα δεν θα πάρει), το υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι παρέκλινε αρκετά από τις προτάσεις που έκανε.............
ο δήμος μετά τη διαβούλευση με τους φορείς. Μάλιστα, στις αποφάσεις του δεν φαίνεται να έλαβε αρκετά υπόψη του και μία από τις βασικές αρχές που περιλάμβανε η πρόταση του δήμου να παραμείνει ικανός αριθμός σχολείων στο κέντρο της πόλης προκειμένου να υποβοηθήσει το βασικό στόχο της νέας δημοτικής αρχής για προσέλκυση κατοίκων σε αυτές τις περιοχές.
Πρόβλημα όμως υπάρχει και σε άλλες περιοχές της Αττικής όπως η Καλλιθέα και το Αιγάλεω, ενώ και στο νομό Θεσσαλονίκης αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις. Μάλιστα, το θέμα είναι πιθανόν να συζητηθεί και στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ.
Μαύρες σημαίες στα σχολεία
Να σημειωθεί ότι ήδη  ΟΛΜΕ και ΔΟΕ εισηγούνται 24ωρη απεργία στις 30.3 ενώ το δ.σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε να αναρτηθούν μαύρες σημαίες και πανό διαμαρτυρίας στα σχολεία που συγχωνεύονται ή καταργούνται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.