Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΤΡΑ: Χωρίς αντιδημάρχους έμειναν οι νέοι δήμοι – Προσπαθεί να βρει λύση για να καλύψει το κενό ο Δημαράς

Ως... πρωτάρηδες φέρθηκαν στη νέα δημοτική Αρχή με τα πρώτα δείγματα γραφής, που αφορούν τις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων και από τις οποίες απουσιάζουν εκείνες που σχετίζονται με τους περιφερειακούς δήμους, από τη συνένωση με τους οποίους προέκυψε ο διευρυμένος “καλλικρατικός” Δήμος Πατρέων.
Είναι σαφές πως πρόκειται για μία παράλειψη, η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν είχε μελετηθεί πιο προσεκτικά το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα των νέων δήμων.
Εκείνο που απομένει τώρα να πράξει ο κ. Δημαράς, ώστε να αποκαταστήσει τα πράγματα, είναι να ανακατανείμει τις αρμοδιότητες, αναθέτοντας στους ήδη ορισθέντες αντιδημάρχους -καθώς δεν έχει το δικαίωμα αύξησης του αριθμού τους- καθήκοντα σχετικά με την επίβλεψη των περιφερειακών δήμων. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, διότι, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, τα προβλήματα που θα προκαλούνταν θα ήταν πολύ μεγάλα.
Χωρίς δικαίωμα υπογραφής
Βέβαια, στην περίπτωση αυτή ανακύπτει το ερώτημα με τι ακριβώς θα ασχολούνται πλέον οι βοηθοί Δημάρχου που έχουν επιφορτιστεί με την εποπτεία των περιφερειακών δήμων (σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής), χωρίς, ωστόσο, να προβλέπεται από πουθενά τέτοια θεσμική αντιστοιχία. Και τούτο διότι, όπως ανέφερε στο attacktv ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονοςπου διαθέτει πλέον μεγάλη εμπειρία στο χώρο, έχοντας θητεύσει και ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, το αξίωμα των βοηθών Δημάρχου, όπου αυτό υπήρχε ή όπου εξακολουθεί να υφίσταται, αποτελεί μόνο μία ηθική επιβράβευση, χωρίς καμία δυνατότητα διοίκησης, συντονισμού, ακόμα και αυτής της υπογραφής. Κι αυτό διότι, κατά το νόμο, δικαίωμα υπογραφής έχουν μόνο οι εντεταλμένοι από το Δήμαρχο σύμβουλοι, κι αυτοί, όμως, με περιορισμένες αρμοδιότητες και επ' ουδενί μ' εκείνες του αντιδημάρχου.
 μειοψηφίας του Δήμου Πατρέων Νίκος Τζανάκος,
Εξάλλου, ο κ. Τζανάκος επισήμανε ακόμη ότι στο νόμο με τον οποίο θεσπίστηκε η μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” αφιερώνεται μία ολόκληρη σελίδα για την υποχρέωση ορισμού τέτοιου είδους αντιδημάρχων και περιγράφονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες που θα έχουν αυτοί. “Αυτό”, πρόσθεσε, “το κάνει ο νομοθέτης, εκτός των άλλων, για να δώσει έμφαση στην ανάγκη σωστής λειτουργίας και διοίκησης των εντασσόμενων δήμων, ώστε να αποκτήσουν τις ίδιες ταχύτητες με τους μητροπολιτικούς, αλλά και για να εξυπηρετούνται σωστά και άμεσα οι πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών”.
Συμπλήρωσε δε ότι, “παρ' όλο που αυτό είναι ξεκάθαρο στο νόμο, το Υπουργείο, θέλοντας να δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην υποχρέωση των δημάρχων να ορίσουν κατά τόπους αντιδημάρχους, απέστειλε την υπ' αριθ. 41 εγκύκλιο από τις 14/12/10, στην οποία επισημαινόταν αυτή η αναγκαιότητα, κάτι που ήταν από τότε σε γνώση της δημοτικής Αρχής”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.