Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Ο μισθός των αιρετών κάθε μήνα σε Περιφέρεια και Δήμους της Αχαϊας

Οι μισθοί των αιρετών τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος του «Καλλικράτη», για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ισχύουν τα παρακάτω:
 Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
Τα 6.195 ευρώ θα φθάνει μηνιαίως ο μισθός που θα λαμβάνουν τόσο ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς όσο και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας.
Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και οι τρεις αντιπεριφερειάρχες στους αντίστοιχους νομούς και ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κώστας Καρπέτας δικαιούνται αντιμισθίας η οποία καταβάλλεται από την Περιφέρεια. Η αντιμισθία του Περιφερειάρχη είναι ισόποση με τις κάθε είδους αποδοχές, τα έξοδα παράστασης και τα επιδόματα ή προσαυξήσεις του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.
Στον αντιπεριφερειάρχη και στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου καταβάλλεται αντιμισθία ίση με το 75% της αντιμισθίας του περιφερειάρχη.
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι οι αποδοχές του γενικού γραμματέα υπολογίζονται στις 6.195 ευρώ, οι μισθοί για τον περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες, καθώς και τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου διαμορφώνονται ως εξής:Ο Περιφερειάρχης θα λαμβάνει 6.195 ευρώ, ο κάθε ένας από τους τρεις αντιπεριφερειάρχες στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, από 4.646 ευρώ, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, μισθό ίσο με 4.646 ευρώ.
Να σημειωθεί πως στους παραπάνω μισθούς προστίθενται και άλλες χρηματικές παροχές όπως έξοδα παράστασης, οδοιπορικά έξοδα, τηλεφωνικές ατέλειες κλπ. Διευκρινίζεται πάντως ότι πλέον ο μισθός τους εντάσσεται στην ενιαία φορολογική κλίμακα με εφορία που φτάνει στο 40% ενώ απαγορεύεται να λαμβάνουν οποιονδήποτε άλλο μισθό δημοσίου ή σύνταξη.
 Δήμοι Αχαΐας
 Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων, λαμβάνουν αντιμισθία, η οποία καταβάλλεται από τον δήμο.
Συγκεκριμένα η αντιμισθία των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων είναι ισόποση με το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους είναι ισόποση με το 80% των ανωτέρω αποδοχών και των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων είναι ισόποση με το 60% των ανωτέρω αποδοχών.
Οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας που αναλογεί στο δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το 40% αυτής.
Η αντιμισθία που δικαιούνται τα αιρετά όργανα των δήμων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως Άτομα με Αναπηρίες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, προσαυξάνεται κατά είκοσι τοις εκατό (20%).
Σε περίπτωση που η αντιμισθία δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων δημοτικών συμβουλίων της παρ. 1 του άρθρου 93, είναι μικρότερη των πάσης φύσεως αποδοχών της θέσης τους, η αντιμισθία προσαυξάνεται κατά το ποσό της διαφοράς και μέχρι το ύψους των αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.
Αν οι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων έχουν τεθεί σε αργία, την αντιμισθία τους λαμβάνουν οι αναπληρωτές τους. Αν ο αναπληρωτής είναι αντιδήμαρχος λαμβάνει αντιμισθία από ένα μόνο αξίωμα.
Δήμαρχοι που απουσιάζουν δικαιολογημένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, λαμβάνουν το ήμισυ (1/2) της αντιμισθίας. Το υπόλοιπο ήμισυ (1/2) καταβάλλεται στον αντίστοιχο αναπληρωτή. Αν απουσιάζει αντιδήμαρχος για το ίδιο χρονικό διάστημα, λαμβάνει το ήμισυ (1/2) της αντιμισθίας που δικαιούται.
Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, καθώς και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων και οι σύμβουλοι που έχουν περισσότερα από ένα αξιώματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λαμβάνουν τις απολαβές μόνο από ένα αξίωμα. Οι ανωτέρω επιλέγουν τις απολαβές που λαμβάνουν από κάθε αξίωμα με υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλεται και στους δύο φορείς».
Ειδικότερα στο δήμο Πατρέων ο δήμαρχος θα λαμβάνει μισθό ύψους 6.195 ευρώ, ενώ οι αντιδήμαρχοι από 3.097 ευρώ και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου 2.478 ευρώ.
Στο δήμο Αιγιάλειας ο δήμαρχος θα λαμβάνει 4.956 ευρώ, ο αντιδήμαρχοι 2.478 ευρώ, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου 1.982 ευρώ.
Το ίδιο συμβαίνει και στον δήμο Δυτικής Αχαίας, όπου ο δήμαρχος λαμβάνει και αυτός 4.956 ευρώ, οι αντιδήμαρχοι 2.478 ευρώ και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου 1.982 ευρώ.
Στο δήμο Ερυμάνθου ο μισθός του δημάρχου θα είναι 3.717 ευρώ. Οι αντιδήμαρχοι θα παίρνουν 1.858 ευρώ και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου 1.486 ευρώ.
Τον ίδιο μισθό θα λαμβάνουν και οι αιρετοί στο δήμο Καλαβρύτων. Δηλαδή, ο δήμαρχος 3.717 ευρώ, οι αντιδήμαρχοι 1.858 ευρώ και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου 1.486 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.