Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Εργατική Πρωτομαγιά στον καιρό του Μνημονίου

Σοφία Βούλτεψη
Δεν είναι ούτε αργία, ούτε απεργία. Όχι μόνο επειδή φέτος η πρωτομαγιά «πέφτει» Κυριακή – λες και συνωμότησαν και επ’ αυτού όλες οι δυνάμεις της… τρόικας – αλλά και επειδή ουδείς δείχνει να έχει διάθεση να γιορτάσει και να διεκδικήσει οτιδήποτε.

Αβεβαιότητα και ανησυχία για το μέλλον, απογοήτευση για το παρόν, βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία, συνθέτουν το φετινό πρωτομαγιάτικο μνημονιακό σκηνικό.

Γράμμα κενό οι εργατικές διεκδικήσεις, καθώς οι επιχειρησιακές και οι ατομικές συμβάσεις βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη και το επίπεδο ζωής υποβαθμίζεται συνεχώς.

Εργατική Πρωτομαγιά υπό τις διαρκείς απειλές για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και με τον γερμανικό Τύπο να υπογραμμίζει και χθες ότι τα επίπεδα ρεκόρ των spread καθιστούν επικίνδυνη την καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης, καθώς «μια καθυστερημένη μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας θα κοστίσει ακόμη πιο ακριβά».

Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό οικονομικό κλίμα επωάζεται και μια δυσώδης ατμόσφαιρα σχετικά με παλαιά σκάνδαλα με το κλίμα να φορτίζεται επικίνδυνα λόγω της ξαφνικής σύγκρουσης μεταξύ του Γ. Καρατζαφέρη και του Β. Μεϊμαράκη.

Δημιουργήθηκε έτσι ένα θέμα εκ του μηδενός, ενώ ήταν γνωστό και δημοσιευμένο ξανά και ξανά πως επί Ν.Δ. τα υποβρύχια που έγερναν  δεν παραλαμβάνονταν πεισματικά.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λύσει το δύσκολο σταυρόλεξο της ΔΕΗ, έχοντας ήδη κάνει άλλη μια κολοτούμπα, αυτή τη φορά στην υπόθεση της Κερατέας.

Σχεδόν απαρατήρητη πέρασε χθες και μια τροπολογία του υπουργείου των Οικονομικών, με την οποία προβλέπεται τα έσοδα τα αποκρατικοποιήσεων να διατεθούν αποκλειστικά για τη μείωση του δημοσίου χρέους, ενώ στην Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα μετέχουν και οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Μεταφορών.

Παράλληλα, με την τροπολογία ορίζεται και ειδική διαδικασία για την πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων. Ο λόγος, για μια τριμελή επιτροπή που θα.......

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ‏


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 




Με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη την έγκριση του Σχεδίου Κανονισμού του Σώματος συνεδριάζει την προσεχή Δευτέρα 2 Μάιου, στις 4 το απόγευμα, στην Πάτρα (αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Εργοστασίου «Λαδόπουλου») το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, παρουσία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης που υπογράφει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας περιλαμβάνονται αναλυτικά τα εξής θέματα:  
1.   Έγκριση  Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας  του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας .
            (εισηγητής :Πρόεδρος Περιφερειακού  Συμβουλίου
                                 κ. Κων/νος Καρπέτας )

2.   Έγκριση Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
            (εισηγητής :Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύσης  & Οικονομικών κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος)

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Αποδείξεις που χρειάζεστε για την εφορία!‏

 Ξεκινά από τις 3 Μαΐου η υποβολή φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους. Ποιες αποδείξεις μετράνε για το αφορολόγητο. 

Από την Τρίτη 3 Μαΐου, μέχρι τις 31 του ίδιου μήνα, θα διαρκέσει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ήδη έχουν ξεκινήσει να μετρούν τις αποδείξεις που μάζεψαν το προηγούμενο έτος, με στόχο να "χτίσουν" το αφορολόγητο, αλλά και να πετύχουν έκπτωση από το εισόδημα ή τον φόρο.
Μετρούν όλες οι αποδείξεις, εκτός από τις παρακάτω:

Τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αγορά κρατικών λαχείων, συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια, εισιτήρια για κάθε είδους μεταφορές (μετρό, τρόλεϊ, λεωφορεία, τραμ, ηλεκτρικός, προαστιακός, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ, πλοία, αεροπλάνα κτλ.), αγορά αυτοκινήτου, ακινήτου, μοτοσικλέτας, σκάφους αναψυχής κτλ., δαπάνες που έγιναν στο εξωτερικό αλλά και οι αποδείξεις που ...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΠάτρα, 28-4-2011
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΙΟΝΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πάτρα     τηλ.: 2610-465816, 2610-465855
 fax: 2610-465816
Τρίπολη  τηλ.:2713-601007
    fax: 2710-232383
Κέρκυρα τηλ.:26613-61597
 fax: 26610-44424
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση είχε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος με τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό.

Ακολούθησε σύσκεψη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, κατά την οποία συζητήθηκε διεξοδικά η πορεία του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αγρινίου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ- ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ‏



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την άμεση προώθηση όλων των διαδικασιών για την υλοποίηση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών στην Ηλεία και στην Αχαΐα ζητά με επιστολή που έστειλε σήμερα στον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεων Θόδωρο Πάγκαλο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας
 Στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας αναφέρει ότι «τέσσερα χρόνια μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2007, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και σε τμήματα της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, οι δυο αυτές περιοχές εξακολουθούν να βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες που άφησαν πίσω τους οι φλόγες. Το πολυσυζητημένο Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Πυρόπληκτων Περιοχών, την διαμόρφωση του οποίου εσείς προσωπικά συντονίσατε, παραμένει στα συρτάρια των Υπουργείων, οι δε ελπίδες αναστήλωσης του οικονομικού ιστού των περιοχών εξανεμίζονται όσο ο χρόνος κυλάει και δεν αναλαμβάνονται ουσιαστικές πρωτοβουλίες».
 Και η επιστολή συνεχίζει ως εξής: «Η αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θέτει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την υλοποίηση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης όχι μόνο ως ένα μέσο αποφασιστικής τόνωσης της ανάπτυξης της Ηλείας και της Αχαΐας αλλά και ως μια ρητή και αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι σε μια περιοχή που γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που συνέβησαν ποτέ στη σύγχρονη Ελλάδα. Θέλω να σας θυμίσω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αρκέστηκε στην καταβολή, σε περιορισμένο μάλιστα αριθμό, ενός βοηθήματος της τάξης των 3.000 ευρώ, η δε κυβέρνηση σας ανέλαβε

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Πατρινοί δικηγόροι με αγωγή εναντίον της Ολυμπίας Οδού




Οργανωμένες δράσεις ετοιμάζει το κίνημα "Δεν Πληρώνω", ενόψει της εκδίκασης στις 3 Μαΐου, της αγωγής που έχει καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών και ομάδα πολιτών, κατά της Ολυμπίας Οδού.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πάτρας και η διεξαγωγή της δίκης θεωρείται βέβαιη, καθώς η Ολυμπία Οδός δεν μπορεί να ζητήσει άλλη αναβολή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών και οι πολίτες κατέθεσαν την αγωγή σε βάρος της Ολυμπίας Οδού, στις 5 Οκτωβρίου 2010. Με την αγωγή αυτή, οι πολίτες ζητούσαν, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους "την κατάργηση των αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεων παραχώρησης των χιλιοπληρωμένων εθνικών μας δρόμων στους ιδιώτες", ενώ σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο, η καταβολή αντιτίμου στον οδικό άξονα Ρίου - Ζευγολατιού θεωρείται παράτυπη, καθώς το τμήμα αυτό του οδικού δικτύου δεν αποτελεί κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου.

Ενόψει της δίκης, οι τοπικές επιτροπές του κινήματος "Δεν Πληρώνω", θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες, σε καμπάνια, ενημερώνοντας τους Πατρινούς

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ κ. Λάμπρος Κοτρολός στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου της 18ης Απριλίου 2011, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ενημέρωσε το σώμα για την προσφυγή την οποία κατέθεσε η παράταξη στο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γ. Αποστολόπουλο κατά της υπ’ αριθμ 119 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία εγκρίθηκε το ετήσιο πρόγραμμα δράσης και ο προϋπολογισμός εσόδων – εξόδων του Δήμου για το οικονομικό έτος 2011.
Ο κ. Κοτρολός υποσημειώνοντας το αυτονόητο ότι οι διαφορετικές απόψεις δημιουργούν αρκετές φορές εντάσεις και αντιπαλότητες, οι οποίες είναι δυσάρεστες για όλους, τόνισε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται από την μείζονα μειοψηφία αφορά στην θεσμική και ουσιαστική συμβολή της στις ανάγκες ανάπτυξης της πόλης μέσα από τον έλεγχο της διοίκησης
«Στις 24 Μαρτίου 2011», είπε ο κ. Κοτρολός, «συνήλθε η Οικονομική Επιτροπή σύμφωνα με τον νόμο 3852/10 η οποία κατά πλειοψηφία αποφάσισε τη σύνταξη της εισήγησης του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου. Ο προϋπολογισμός αυτός ήταν της τάξεως των 74.560.000,00 ευρώ.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Μαρτίου 2011 όμως, εμφανίστηκε άλλος προϋπολογισμός της τάξεως των 75.620.000,00 ευρώ».
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το γεγονός αυτό οδηγεί στις παρακάτω διαπιστώσεις, όπως αυτές αναφέρονται και στην προσφυγή.
Υπάρχει καταφανής παράβαση του νόμου και ειδικά του άρθρου 72 Ν. 3852/2010 παρ. 1 εδ. α', το οποίο αναφέρει ότι η Οικονομική Επιτροπή συντάσσει τον προϋπολογισμό, ψηφίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην περίπτωσή µας, ο προϋπολογισμός ο οποίος ψηφίσθηκε ήταν διαφορετικός απ' αυτόν που συντάχθηκε από την Οικονομική Επιτροπή. Ποιος συνέταξε τον προϋπολογισμό τελικά; Βάσει του νόμου, όφειλε η Οικονομική Επιτροπή να συντάξει το νέο.......

Ποια επιδόματα "κόβονται", "ψαλίδι" και στους μισθούς - Ο "φάκελος" των μέτρων που παραδίδουμε στην τρόϊκα

Σήμερα ανακοινώνουν το έλλειμμα και στις 16 Μαΐου έρχεται ο... λογαριασμός
Το "ψαλίδι" σε επιδόματα, μισθούς, φοροαπαλλαγές και οι εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις είναι οι "άσοι" που κρατάει στο "μανίκι" της η Κυβέρνηση, για να πείσει την τρόϊκα ότι έχει τα περιθώρια να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει, με "φόντο" και τις σημερινές ανακοινώσεις της Eurostat που θα αναθεωρήσει για ακόμη μία φορά το έλλειμμα του 2010.
Αν επιβεβαιωθεί τελικώς ότι το έλλειμμα του 2010 διαμορφώθηκε στο 10,6% αντί 9,4% που υπολογιζόταν ως τώρα, προκύπτει η ανάγκη για κάλυψη «τρύπας» 2 δισ. ευρώ επιπλέον. Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως θεωρούν ότι το πρόσθετο πακέτο των 3 δισ. ευρώ που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί φέτος, θα είναι ικανό να καλύψει και τις ανάγκες που έρχονται από πέρυσι, αλλά και τις νέες αποκλίσεις και αστοχίες (κυρίως στα έσοδα) του 2011, που αγγίζουν επίσης τα 2 δισ. ευρώ ως το α΄τετράμηνο της χρονιάς.
Από σήμερα κιόλας το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αρχίσει να οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες του "πακέτου" μέτρων των 26 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-'15, αλλά και του πλάνου των ιδιωτικοποιήσεων: Στα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά συγκαταλέγεται η εξειδίκευση των φοροαπαλλαγών που θα καταργηθούν και ποιοι δικαιούχοι θα τις χάσουν, ώστε να περικοπούν 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Θα πρέπει να καθοριστούν τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα χορηγούνται πλέον τα κοινωνικά επιδόματα, αλλά και με ποιο τρόπο θα περιοριστεί κατά επιπλέον 2 δισ. ευρώ η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο, ενώ τον Ιούνιο θα ψηφιστεί το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο την εξοικονόμηση έως το 2015 σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι υψηλόμισθοι του Δημοσίου – εφοριακοί, τελωνειακοί και αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια) δεν θα αποφύγουν τις περικοπές που ίσως φτάσουν το 30%. Την ίδια στιγμή αναμένεται η οικονομική ενίσχυση εκείνων των υπαλλήλων, που έχουν υψηλά τυπικά προσόντα και αμείβονται χαμηλότερα ακόμα και από υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Επίσης προβλέπεται περιορισμός των θέσεων διευθυντών και προϊσταμένων από...

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ TV (20-4-2011) _1/6

Ένας λαός με αξίες

Νίκος Λυγερός
Υπάρχουν πολλές κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, αλλά όλες αυτές δικαιώνουν τον ελληνισμό! Η πατρίδα μας είναι ο χώρoς μιας ανοιχτής δομής. Λειτουργούμε διαχρονικά με τις πολιτείες ή με μια πολλαπλή δομή, όπως ήταν η Αυτοκρατορία του Μεγαλεξάνδρου ή η Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Έχουμε μια αναρχική προσέγγιση της έννοιας του κράτους, διότι είμαστε ένας λαός με αξίες. Δεν βασίζουμε την οντότητά μας πάνω στις αρχές αλλά στις αξίες. Με άλλα λόγια, είμαστε τα παιδιά της Αντιγόνης κι όχι οι σκλάβοι του Κρέοντα. Βέβαια αυτό μας προκαλεί προβλήματα, αλλά μόνο οι νεκροί δεν έχουν προβλήματα. Κι όπως δεν είμαστε όλοι στωικοί, πρέπει να πατήσουμε πάνω στις έννοιες της αντίστασης και της θυσίας για να μην γονατίσουμε.
Κι αν πολλοί ερμηνεύουν τις κινήσεις μας ως χαοτικές, είναι απλώς διότι δεν υπολογίζουν την χρονική πολυπλοκότητά μας και ότι έχουμε μάθει να ζούμε.......

«Δηλητηριάζει» το πολύ κρέας μετά τη νηστεία

Περιορισμούς στη διατροφή ειδικά μετά το τέλος της νηστείας συστήνουν οιδιατροφολόγοι, οι οποίοι εφιστούν την προσοχή όσων νήστεψαν, καθώς η απότομη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης (κρέατος) μετά τη νηστεία και η ξαφνικά μεγάλη ποσότητα τροφής και ποτού, οδηγούν σε τροφικές δηλητηριάσεις.
«Το κρέας περιέχει πρωτεΐνες, κατά τηδιάσπαση των οποίων δημιουργούνται αμινοξέα, που με τη σειρά τους διασπώνται σε άλλα στοιχεία, ένα από αυτά και η αμμωνία. Κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνώναπελευθερώνεται αμμωνία, η οποία αποβάλλεται από τα ούρα, με τη μορφή της ουρίας. Για να απελευθερωθεί η ουρία, ο οργανισμός χρησιμοποιεί κάποια ένζυμα.
Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών κατά τη νηστεία μειώνει και τα ποσοστά έκκρισηςαυτών των ενζύμων, αφού δεν τα χρειάζεται σε ποσότητες. Όταν το Πάσχα καταναλώσουμε απότομα υπερβολικές ποσότητες πρωτεϊνούχων τροφίμων, τότε τοσώμα μας δεν μπορεί να διαχειριστεί το πλεόνασμα της αμμωνίας, μιας και δενπρολαβαίνει να αυξήσει την έκκριση των ενζύμων αυτών, με αποτέλεσμα ναδιαχέεται η περίσσια αμμωνία στο αίμα και να μην αποβάλλεται. Συνέπεια.........

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Το Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου επισκέφθηκε το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης

Ο κ. Δήμαρχος που συνοδεύονταν από τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβούλιου κ. Νίκο Γρίβα, τον Αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Νούλα, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Μεσολογγίου κ. Παπαδημητρόπουλο Διονύση και τους σύμβουλους κ. Κατσούλα Κώστα και Κασσαβέτη Γεώργιο, συνομίλησαν με τους φιλοξενουμένους στον ξενώνα και τα μέλη του προσωπικού, ανταλλάσσοντας ευχές για «Καλή Ανάσταση».

Γιατί μόνο το Δίστομο και όχι και το Αγρίνιο;

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο για τη θυσία των 120  του Αγρινίου (Αγ. Τριάδας) - τη Μεγάλη Παρασκευή, 14 Απριλίου του 1944.
Εξήντα επτά (67) χρόνια μετά τη γερμανική θηριωδία στη χώρα μας, όπως στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, το Κομμένο (1943) Άρτας, η Πανελλήνια Επιτροπή έχει φτάσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Διστόμου, με την πρωτοβουλία του αείμνηστου πρώην βουλευτή Βοιωτίας Γιάννη Σταμούλη.
Με πραγματική απορία αναρωτιέμαι γιατί το δικό μας Αγρίνιο δεν πρωταγωνιστεί σε αυτόν τον αγώνα; Γιατί για μια ακόμη φορά παρακολουθούμε ως “κομπάρσοι” την εξέλιξη ενός ζητήματος στο οποίο θα έπρεπε να είμαστε πρωταγωνιστές; Γιατί τότε (αυτό)αποκαλούμαστε μαρτυρική πόλη; Για εσωτερική τέρψη μόνο;
Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει τίποτα για κάποια ενέργεια του πολιτικού προσωπικού του Νομού μας προς αυτή την κατεύθυνση; Γιατί δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τους 120 της Αγ. Τριάδας; (Μεγάλη Παρασκευή,14 Απριλίου του 1944);
Δεν ήταν ολοκαύτωμα για την περιοχή μας το ανθρώπινο κεφάλαιο της εποχής το οποίο δολοφονήθηκε από τους καταχτητές; 
Δεν καταστράφηκαν Αγρινιώτικες περιουσίες; Δεν χάθηκαν ολόκληρες οικογένειες; Τότε γιατί ο «μαρτυρικός» Δήμος μας δεν ανακαίνισε το θέμα ακόμα; Εδώ θεωρούμε ότι  οφείλουν να παρέμβουν και οι αντιστασιακές οργανώσεις της περιοχής.
Πρόκειται για αδιαφορία ή για ανικανότητα; 
Έστω και αργά, ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στον Τόπο μας και την Ιστορία του.
Το μνημείο στην κεντρική πλατεία δεν αρκεί...
Ως Έλληνας, ως Αιτωλ/νάνας και ως ενεργός πολίτης, νοιώθω την ανάγκη της αποκατάστασης της ιστορικής προσφοράς τους και την ολική επαναφορά της μνημειακής εικόνας που ξεθώριασε μέσα στο χρόνο από την πνευματική πενία και το ατάλαντο της εποχής.
Πρέπει να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να δικαιωθεί η μνήμη τους.
Μια πρόταση, αν μας το επιτρέπουν οι ειδικοί της αυτοδιοίκησης να διεξαχθεί στην πόλη μας συνέδριο του δικτύου των μαρτυρικών πόλεων από τις θηριωδίες της Γερμανικής κατοχής, μάλιστα τούτη την ώρα που μπήκαμε ξανά σε καθεστώς υπό κατοχή και μάλιστα από τους ίδιους κατακτητές!
Τέλος ως απόγονος ενός εξ αυτών (120) και δημότης, δεν συμμετέχω πλέον στις «εορτές» των αρχών του τόπου σεβόμενος αυτό που εκείνοι έκαναν για μένα σε εποχές που κάποιοι τιμητές τους σήμερα είναι αμφίβολο αν θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι θα στέκονταν απέναντι από τους κατακτητές της πόλης.
ΚΔΚ
Δείτε εδώ ένα αφιέρωμα για τους 120  

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΕΥΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΠΑΝ. Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Στις δύσκολες ημέρες που περνά ο τόπος μας έχει τεράστια σημασία να γνωρίζουμε που βρισκόμαστε και τι ακριβώς θέλουμε.
Από την μεταπολίτευση και μέχρι σήμερα είχαμε ένα κράτος το οποίο λειτουργούσε και εξακολουθεί να λειτουργεί εξοργιστικά δυσκίνητα, να είναι τρομερά σπάταλο, να έχει υπεράριθμο προσωπικό και να μην έχει αξιοκρατικές δημοκρατικές δομές, αλλά να λειτουργεί βάσει των κομματικών σκοπιμοτήτων, των συντεχνιών, των διαπλοκών με αποτέλεσμα να σπαταλά για την «λειτουργία του» πολύ περισσότερα χρήματα από όσα πλημμελώς εισπράττει.
Έτσι αντί το κράτος να είναι ο κυριότερος παράγων για την ανάπτυξη της χώρας, γίνεται στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο εμπόδιο λόγω των σαθρών δομών του, δημιουργώντας υπέρμετρη διαφθορά και διαπλοκή.
Αυτά είναι αποδεδειγμένα και βεβαιωμένα κατά γενική ομολογία.
Όταν λοιπόν σε μια κοινωνία έχουν δημιουργηθεί επιτακτικές ανάγκες επιβίωσής της, θα πρέπει να έχει πλέον σαφείς συνειδητούς στόχους και να μπορεί να βρει λύσεις για να μπορέσει να βγει από την κρίση.
Οι επιστημονικές αναλύσεις και οι φιλοσοφικές θεωρίες είναι χρήσιμες για την επίλυση του πολιτικοκοινωνικού προβλήματος της πατρίδος μας αλλά απαιτείται................

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Η ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

ΕΚΡΕΜΜΕΣ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Συμμετέχοντας σε “Πράσινες” δημόσιες σχέσεις ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου παιδείας κ. Παπαζόγλου, αλλά και ο κομματικός μηχανισμός των τοπικών παραγόντων του Κυβερνώντος κόμματος, δήλωσαν παρόντες σε μια μεσοπρόθεσμη καταγραφή επιθυμιών, χωρίς όμως κανείς να δεσμευθεί για τίποτα επί της ουσίας.
Απόδειξη των παραπάνω είναι οι δηλώσεις του κ. Παπάζογλου, έτσι όπως αυτές καταγράφηκαν από τα ηλεκτρονικά μέσα της πόλης αμέσως μετά την συμμετοχή του στην συνάντηση με την Διοικούσα τους φοιτητικούς συλλόγους και τους τοπικούς φορείς μετά από  ερώτηση που του απηύθυνε ο δημοσιογράφος κ. Π. Τσακανίκας. 
Με την ερώτηση του αυτή ο κ. Τσακανίκας  επιχείρησε να αποσπάσει μια κατηγορηματική διάψευση “των φημών”, όπως τις χαρακτήρισε, την οποία όμως ο κ. Παπάζογλου αρνήθηκε να διατυπώσει υπεκφεύγοντας ως εξής: “Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται καμιά συζήτηση για κανένα μέρος της Ελλάδας, όσον αφορά συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων ή Πανεπιστημίων. Το έχει δηλώσει και η υπουργός πάρα πολλές φορές. Μετά την ψήφιση του νόμου, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή και μετά, ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙ ΜΟΡΦΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ".
Η “ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” σε καμιά περίπτωση δεν ερμηνεύει την παραπάνω δήλωση ως σαφή και ξεκάθαρη “διαβεβαίωση” του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, όπως υποστήριξε ο κ. Μοσχολιός στο

Δήλωση - ευχές από τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προέβη στην ακόλουθη δήλωση για το φετινό εορτασμό του Πάσχα:

«Τις ημέρες αυτές ολόκληρος ο ελληνισμός θα βρεθεί και πάλι σε ναούς και εκκλησιές για να εορτάσει την ανάσταση του Κυρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, μια γιορτή που συνοψίζει την τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και ταυτόχρονα τη στιγμή της κορυφαίας υπέρβασης με την επιβολή της ζωής επί του θανάτου και με την ελπίδα που αυτή η επιβολή γεμίζει τις καρδιές μας.

Ιδιαίτερα φέτος που η πατρίδα μας, η κοινωνία μας, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός μας βίος δοκιμάζονται σκληρά, έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από άλλες φορές να βιώσουμε το Αναστάσιμο μήνυμα και να πάρουμε από αυτό δύναμη, πίστη και αισιοδοξία για να προχωρήσουμε εμπρός.

Τα πάθη εμπεριέχουν και οδηγούν στην Ανάσταση. Ας επιτρέψουμε σε αυτήν τη σκέψη να οδηγήσει τις ψυχές και τις πράξεις μας.

Απευθύνομαι σε όλους τους συμπολίτες μας που ζουν και κατάγονται από τη Δυτική Ελλάδα και εύχομαι να περάσουν αυτές τις ημέρες με προσωπική και οικογενειακή γαλήνη.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση». 

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Στο... σκοτάδι 84.387 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στο σκοτάδι βρίσκονται 84.387 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ΔΕΗ προχώρησε στη διακοπή της ηλεκτροδότησής τους αφού αδυνατούσαν, λόγω της οικονομικής ύφεσης, να πληρώσουν τους λογαριασμούς που είχαν λήξει.
Στο... σκοτάδι 84.387 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Το «Έθνος» αποκαλύπτει σήμερα στοιχεία-σοκ αναφορικά με τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οικογένειες και επιχειρηματίες στην εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το 2010 κόπηκε το ρεύμα σε 245.806 πελάτες της επιχείρησης. Για την ακρίβεια ήταν οι «εκτελεσθείσες εντολές», καθώς δεν εξοφλήθηκαν ποσά 273,6 εκατ. ευρώ. Από αυτούς κατάφεραν να πληρώσουν τα ποσά (164,7 εκατ. ευρώ) οι 161.419 κι έτσι να τους επανασυνδεθεί η παροχή ηλεκτροδότησης. Δεν μπόρεσαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους 84.387. Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2009 ήταν 60.674, ήτοι αύξηση 39%.

Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν το σύνολο των ειδοποιητηρίων που έστειλε η ΔΕΗ στους καταναλωτές (οικιακούς κι εμπορικούς) για τακτοποίηση των οφειλών τους πριν τους «κόψει» το ρεύμα. Για όλο το 2010 ανήλθαν σε 1.156.373, ενώ το 2009 ήταν 1.104.703. Κατεγράφη αύξηση της τάξης του 4,6% και σε απόλυτα μεγέθη 51.670. Χρωστούσαν 1,6 δισ. ευρώ. Από το 1.156.373, στους 245.806 διακόπηκε η ηλεκτροδότηση κι επανασυνδέθηκε στους 161.419.

Οι οικογένειες και οι μικρομεσαίοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο στην έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών τους. Η οικονομική ύφεση που έχει φέρει τη μείωση των εισοδημάτων τους και τα δημοσιονομικά μέτρα που προκαλούν διόγκωση των δαπανών τους έχουν οδηγήσει, σύμφωνα με πηγές, περισσότερους από ένα εκατομμύριο καταναλωτές να καθυστερούν την εξόφληση των ποσών για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται περίπου για το 14% με 15% του συνόλου των πελατών μέσης και χαμηλής τάσης (5,8 εκατομμύρια). Ενας στους έξι...........

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕ​Σ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πάτρα,   18 Απριλίου 2011



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενόψει των εορτών του Πάσχα και της αυξημένης κατανάλωσης αγαθών, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υπενθυμίζει απλές οδηγίες τις οποίες πρέπει να ακολουθεί ο καταναλωτής κατά την επιλογή και κατανάλωση τροφίμου ώστε αυτό να είναι υγιεινό και ασφαλές και να διασφαλίζεται η υγεία του.

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ-ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ:

Α. Κατά την αγορά τυποποιημένων τροφίμων :

  • Η συσκευασία του τροφίμου να είναι απαραβίαστη, χωρίς φθορές, τρυπήματα, σχισίματα, αλλοιώσεις χρωμάτων και ετικετών και παραμορφώσεις συσκευασιών
  • Να αναγράφονται στην ελληνική γλώσσα το είδος του τροφίμου, τα συστατικά του, η προέλευσή του, ο τρόπος συντήρησης και ο χρόνος διατήρησης-κατανάλωσης και πιθανά στοιχεία για περισσότερη προσοχή (πχ να αναφέρει ότι έχει ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα σε ομάδα καταναλωτών με ιδιαίτερη ευαισθησία υγείας)
  • Τα ευαίσθητα τρόφιμα να βρίσκονται εντός των ψυγείων και από εκεί να τα παίρνει ο καταναλωτής. Τρόφιμα που ενώ πρέπει να βρίσκονται στο ψυγείο, για ευκολία  τοποθετούνται σε πάγκο εκτός, να μην αγοράζονται.
  • Να μην υπάρχει στην επιφάνεια ή εντός της συσκευασίας (όπου μπορεί αυτό να διακρίνεται) πολύς πάγος στα κατεψυγμένα ούτε υγρά στα νωπά
  • Οι κονσέρβες δε θα είναι φουσκωμένες, δε θα περιέχουν αέρα και δε θα έχουν παραμορφώσεις στη συσκευασία τους.
  • Να μην υπάρχει σκόνη στην επιφάνεια των τροφίμων ούτε στα ράφια (η ύπαρξή της σημαίνει ελλιπή καθαριότητα και μη ορθή διακίνηση και προστασία των τροφίμων)
  • Να μην είναι σπασμένο ή παραμορφωμένο το περιεχόμενο τρόφιμο.
  • Να μην υπάρχει είτε επί της συσκευασίας εξωτερικά είτε στο ράφι ένδειξη αλευριού ή συσσωματώματος (σαν ίνες αράχνης) κυρίως στα είδη αλευροποιίας και όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά. Αποτελούν ένδειξη αλλοίωσης του...

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα τα προνοιακά επιδόματα της Αχαΐας, στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Τάσος Αποστολόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς, ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Παναγιώτης Γκούμας και η Οικονομική Επιθεωρήτρια Δυτικής Ελλάδας κ. Μαρία Γεωργακοπούλου.

Συζητήθηκε το θέμα της έρευνας που πραγματοποιείται από την Οικονομική Επιθεώρηση για τα προνοιακά επιδόματα. Αποφασίστηκε με συγκεκριμένες ενέργειες να διευκολυνθεί σε όλα τα επίπεδα η έρευνα και να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Και στέλεχος από την Αχαΐα μεταξύ των 14 οικονομικών επιθεωρητών‏

Και εμπλοκή στελέχους που υπηρετούσε στην Αχαΐα φέρεται να υπάρχει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του attacktv, στη “φάμπρικα” διαγραφής προστίμων και φόρων επιχειρήσεων, δήμων και κληροδοτημάτων, συνολικού ύψους ενός δισ. ευρώ, που φαίνεται πως είχαν στήσει κάποιοι οικονομικοί επιθεωρητές ανά την επικράτεια, υπόθεση που απασχόλησε προ ημερών έντονα -και εύλογα- τη δημοσιότητα.
Βλέπετε, δεν είναι και μικρό πράγμα να ασκείται τελικά ποινική δίωξη, από την αρμόδια εισαγγελέα του Οικονομικού Τμήματος της Εισαγγελίας, σε βάρος των 14 από τους 18 οικονομικούς επιθεωρητές που είχαν κληθεί ως ύποπτοι.
Τα αδικήματα που τους βαραίνουν είναι αυτά της ψευδούς βεβαίωσης, από κοινού και κατά μόνας, καθώς και της ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή, σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, υπέστη τεράστια οικονομική ζημιά από τη δράση τους.
Η μέθοδος που ακολουθούσαν ήταν απλή και εξαιρετικά επωφελής για εκείνους σε βάρος των οποίων είχαν βεβαιωθεί τα πρόστιμα και οι φόροι (ανάμεσά τους και επιχειρηματίες δραστηριοποιούμενοι στην Αχαΐα), ενώ αντικείμενο δικαστικής έρευνας θα αποτελέσει, προφανώς, και το αν προσπόριζαν κάποιο οικονομικό όφελος (και ποιο) οι συγκεκριμένοι λειτουργοί του Δημοσίου, προκειμένου να διενεργήσουν τους παράνομους επανελέγχους, μέσω των οποίων “εξαφάνιζαν” ή -έστω- μείωναν δραστικά τα ποσά που υποχρεούνταν να καταβάλουν επιχειρήσεις, δήμοι και κληροδοτήματα.
Η υπόθεση αφορά την πενταετία 2003-2008, κατά την οποία φέρεται να έδρασαν, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, οι εμπλεκόμενοι.
Όσο για τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των 14 επιθεωρητών (ανάμεσά τους και το στέλεχος από την Αχαΐα) διαβιβάζεται πλέον, για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης, σε τακτικό ανακριτή.
ΠΗΓΗ

Υποτίμηση μισθών κατά 13,5% - 14% και συντάξεων κατά 11,3%

Στα επίπεδα του 2003 «υποτιμήθηκαν» οι μισθοί ελέω κρίσης και πλέον το φάσμα της φτώχειας απειλεί όλο και περισσότερους Ελληνες. Είναι δε πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα το γεγονός ότι ο κίνδυνος της φτώχειας μετατοπίζεται από τους ηλικιωμένους στα νεότερα ζευγάρια και στους εργαζομένους.

Πέρυσι η μείωση των αποδοχών σε πραγματικές τιμές (μαζί με τον πληθωρισμό) έφτασε το 13,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους, το 11,3% για τους συνταξιούχους και ξεπέρασε ακόμη και το 14% στον ιδιωτικό τομέα.

Μάλιστα εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης, αφενός γιατί οι μέσες αμοιβές θα μειωθούν περαιτέρω κατά 5% με 5,7% και αφετέρου επειδή αναμένεται έξαρση της ανεργίας.

Το μέσο ποσοστό ανεργίας για το 2011 υπολογίζεται στο 15% με 16,5% και μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους πιθανολογείται ότι θα αγγίξει το 18%, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε 1.000.000 ανέργους. Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία παρουσίασε χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιώργος Προβόπουλος.

Πιο αναλυτικά, για το «κούρεμα» των αποδοχών το 2010, που γύρισε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών πολλά χρόνια πίσω, σημειώνεται πως οι σε πραγματικούς όρους αμοιβές μειώθηκαν κατά 13,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους και 9,5% για τους απασχολούμενους στις ΔΕΚΟ.

Οι μέσες συντάξεις υποχώρησαν κατά 11,3%.

Στον ιδιωτικό τομέα, και με εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο, εκτιμάται ότι το 40% με 50% των μισθωτών αντιμετώπισαν περικοπές αποδοχών της τάξης του 10%. Οι απώλειες εισοδήματος, αφού υπολογιστεί και ο πληθωρισμός, ξεπερνά το 14%.

«Ετσι υπολογίζεται ότι η αγοραστική δύναμη των αποδοχών υποχώρησε για τους.....


Υλοποίηση εθελοντικού προγράμματος «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους ΄Αλλους»

Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 12/04/2011                             
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 10341
                                                                        
                         Προς

1.   Μ.Μ.Ε.
2.   Δήμους  Νομού
3.   Συλλόγους και Φορείς  Δήμου

       Θέμα: Υλοποίηση εθελοντικού προγράμματος «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους ΄Αλλους»

Η  Γενική  Γραμματεία Δια  Βίου  Μάθησης / ΙΔΕΚΕ σε συνεργασία με το Δήμο  Ι. Π.  Μεσολογγίου  και το σωματείο αποφοίτων του εθελοντικού προγράμματος
« Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους  Άλλους» ΠΡΟΤΕΚΤΑ  Μεσολογγίου
θα υλοποιήσουν το εθελοντικό πρόγραμμα  «Προστατεύω τον Εαυτό μου και
 τους Άλλους» διάρκειας 100 διδακτικών ωρών.
Το πρόγραμμα αυτό θα εκπαιδεύσει πολίτες – εθελοντές σε δεξιότητες διαχείρισης κινδύνου και κρίσεων, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, ώστε οι ίδιοι οργανωμένα να μπορούν να παρεμβαίνουν άμεσα, ουσιαστικά και προγραμματισμένα για να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους συμπολίτες τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οι εθελοντές εκπαιδεύονται στις παρακάτω διδακτικές ενότητες:
·  Γνωσιακές παράμετροι του κινδύνου( Λύση προβλήματος/ Λήψη απόφασης –  
      Διαχείριση πληροφορίας-Διαχείριση πανικού – Λειτουργία σε ομάδες)
·  Πυρκαγιές - Πλημμύρες
·  Σεισμοί – Διασώσεις
·  Θαλάσσια Ατυχήματα – Προστασία Θαλάσσιου Περιβάλλοντος
·  Πρώτες βοήθειες – Διαχείριση καταυλισμών
·  Ασύμμετρες Απειλές
Στο πρόγραμμα που μέσω του  ΙΔΕΚΕ συντονίζει και διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπ.Ε.Ε.Π.Θ. συμμετέχουν:
·          Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ( Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.),
·          Πυροσβεστική Υπηρεσία (Π.Σ.), Λιμενικό Σώμα (Λ.Σ.)
·          Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ,Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ)
·          Υπουργείο Υποδομών –Μεταφορών και Δικτύων Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και
·          προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.)
·          Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Γενική Γραμματεία Δια Βίου
·          Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.)
·            Υπουργείο Οικονομίας,Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας/ Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
       Λιμενικό Σώμα (Λ.Σ.).
·     Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός(Ε.Ε.Σ.)- Σαμαρείτες
·     PRAKSIS Μη  Κυβερνητική Οργάνωση
Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε 22  συναντήσεις και σε διάστημα  δυόμισυ (2,5) περίπου μηνών (από αρχές Μαϊου – έως αρχές Ιουλίου).
Στο πρόγραμμα, το οποίο είναι πιστοποιημένο με Σύστημα Ποιότητας  ISO 9001: 2000, μπορούν να πάρουν μέρος άτομα ηλικίας  άνω των 18 ετών. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν πιστοποιητικό δια βίου εκπαίδευσης και θα μπορούν να ενταχθούν στο μητρώο εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Τα μαθήματα θα γίνονται απογευματινές ώρες (κυρίως Δευτέρα – Τετάρτη ).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην  κ. Σοφία  Κακδή (Βυρώνειο κτίριο)τηλέφωνο 26310-23413 και κ. Χρήστο Πρεβεζάνο (κτίριο ΝΕΛΕ ) τηλ. 26310-25561 ή 6973241601 ή στην ιστοσελίδα
www.ethelontismos.gr.Επίσης μπορείτε να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής που θα βρείτε στην ανωτέρω ιστοσελίδα.
     Σας αποστέλλουμε αφίσα και αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου και παρακαλούμε όπως αναρτήσετε στον πίνακα ανακοινώσεων προς ενημέρωση του κοινού.


     ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ
 Ο Δήμαρχος  Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου