Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011

Θέλει τουρισμό υψηλών εισοδημάτων ο Αστακός

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εφημερίδα "Ακαρνανία" παραχώρησε η αντιδήμαρχος Αστακού Ντίνα Κουμανδράκη – Σαμαρά. Η αντιδήμαρχος αναφέρεται στους πρώτους μήνες του καλλικρατικού δήμου αλλά και στο μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα, τον τουρισμό.

Με μεγάλη στενότητα στα οικονομικά ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οι Καλλικρατικοί δήμοι και γνωρίζοντας ότι δεν έχουν περιθώρια για μεγάλα έργα, οι πιο πολλοί, αποφάσισαν να διαχειριστούν και να διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη, κάνοντας μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις. Οι περισσότερες παρεμβάσεις αφορούν κυρίως στην καθαριότητα. Έχοντας αυτό το σκεπτικό στο μυαλό της η δημοτική αρχή Ξηρομέρου, αποφάσισε να παρέμβει αρχικά στην είσοδο της πόλης του Αστακού και να καθαρίσει τον παραλιακό χώρο που μέχρι πρότινος ήταν ένας σκουπιδότοπος.
Όπως τονίζει η αρμόδια αντιδήμαρχος Ντίνα Σαμαρά, θεωρήθηκε σκόπιμο να βελτιωθεί πρωτίστως αυτό το σημείο που αποτελεί και την πρώτη εικόνα που θα αντικρίσει ο επισκέπτης, ενώ ταυτόχρονα απασχολήθηκαν και αρκετοί άνθρωποι που είναι άνεργοι. Η επιχείρηση της καθαριότητας, από τα ναυπηγεία μέχρι το γήπεδο του μπάσκετ, διήρκεσε αρκετές ημέρες, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μεταφέρθηκαν από εκεί 35 φορτηγά σκουπιδιών. Στη συνέχεια έγινε επίστρωση χαλικιού και σήμερα η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης περιπάτου. Η προσπάθεια στην καθαριότητα δεν θα σταματήσει έστω και με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτει, ενώ αποτελεί και ερέθισμα για δημότες να βελτιώσουν ο καθένας το δικό του χώρο. 
Στο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων ο Δήμος Ξηρομέρου αντιμετωπίζει πρόβλημα, αφού μέχρι τώρα στον πρώην δήμο Αστακού, γινόταν..........
από ιδιώτες, πράγμα που ο Καλλικράτης πλέον δεν εγκρίνει. Αυτό βρίσκει η δημοτική αρχή ανέτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα, αφού αυτό το θέμα, αφού από τη μια μέρα στην άλλη δεν μπορεί να οργανώσει υπηρεσία καθαριότητας και μάλιστα κάτω από συνθήκες έλλειψης προσωπικού. Στους πρώην δήμους Αλυζίας και Φυτειών, η υπηρεσία καθαριότητας λειτουργεί όπως και πριν, με το προσωπικό και τα μέσα που υπήρχαν. 

Εκτός από την καλή διαχείριση της καθημερινότητας η κα Σαμαρά έχει στην ευθύνη της και τον πολιτιστικό τομέα προσπαθώντας να αξιοποιήσει και να αναδείξει και αυτή την πλευρά του δήμου. Ιδιαίτερα ο Αστακός έχει μια μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και δυο κάστρα, που όμως είναι ακόμα άγνωστα. Επίσης απαιτείται αξιοποίηση και ανάδειξη του δάσους του Αστακού που είναι μοναδικό στο είδος του, αλλά και δημιουργία λαογραφικού μουσείου όπου θα φιλοξενείται η παράδοση της περιοχής. Δεν πρέπει επίσης να παραβλεφτεί και το γεγονός ότι ο Αστακός είναι από τις λίγες πόλεις που διαθέτουν τόσα πολλά διατηρητέα κτίρια. Αξιόλογο πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο διαθέτει και ο πρώην δήμος Αλυζίας, που όλα τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσε να αναδείξει με την καταλυτική συμβολή και των τοπικών συλλόγων. Ωστόσο όμως σε μια περιοχή, που διαθέτει τέτοια πλεονεκτήματα ότι και να γίνει, ποτέ δεν είναι αρκετό. 
Στόχος της δημοτικής αρχής πλέον είναι ο συντονισμός ενεργειών για μια πιο οργανωμένη δουλειά που θα αποσκοπεί στην προβολή του δήμου, ενώ ήδη στο τεχνικό πρόγραμμα έχουν ενταχτεί μελέτες ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, που θα προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες. Βέβαια η προσέλευση τουριστών απαιτεί και υποδομές φιλοξενίας, που σήμερα δεν είναι επαρκείς. Και εδώ μπαίνει η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Ήδη ο δήμαρχος Π. Σαμαράς, με την επιχειρηματική του ιδιότητα επέλεξε τον Αστακό για την δημιουργία μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης ενός καλού μάνατζερ για την προώθηση της μονάδας, σε διαφορετική περίπτωση θα αναζητήσει μια εταιρία για να αναλάβει την επένδυση και την αξιοποίηση της. Παράλληλα έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης σε ξένο μελετητικό γραφείο για την προσέλκυση ευρωπαϊκού τουρισμού υψηλών εισοδημάτων.
Η μελέτη περιλαμβάνει διήμερη περιήγηση στο Ιόνιο με κρουαζιερόπλοια της επιχείρησης για κάθε γκρουπ. Το συγκρότημα θα διαθέτει επίσης και κέντρα λουτροθεραπείας, αποκατάστασης συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας, φυσικοθεραπευτήρια, κλπ. Όλα αυτά από μόνα τους έχουν τη δική τους βαρύτητα στη προβολή της περιοχής, αλλά θα σημάνουν και θέσεις εργασίας, που έχει ιδιαίτερη ανάγκη ο τόπος.
"ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.