Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των Αντιδημάρχων του - Την Τετάρτη θα πάρει αποφάσεις

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε, πριν από λίγη ώρα, ο Δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, κατά τη διάρκεια της οποίας, ανέφερε ότι έχει ζητήσει,  να έχει στη διάθεσή του, τις παραιτήσεις όλων των Αντιδημάρχων και την Τετάρτη, μετά την ολομέλεια της παράταξής του, θα πάρει τις αποφάσεις του.
Ο Δήμαρχος επανέλαβε για μια ακόμα φορά, ότι «δεν είναι άνθρωπος της καρέκλας» και πως είναι Δήμαρχος για να προσφέρει για την πόλη και τους πολίτες της. «Περάσαμε μια μεγάλη κρίση» παραδέχθηκε και αναφέρθηκε στο ότι πριν από κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, συνεδριάζει η δημοτική ομάδα και αποφασίζει για τα θέματα. «Είναι αυτονόητο –τόνισε- ότι οι αποφάσεις δεσμεύουν την πλειοψηφία κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε στην τελευταία συνεδρίαση, με τα γνωστά αποτελέσματα» είπε και συμπλήρωσε ότι  τα περί ενδεχόμενου παραίτησής του δεν ήταν απλώς για εκφοβισμό, ούτε για να ικανοποιηθεί ο εγωισμός του. «Αν δεν έχω πλειοψηφία για θέματα απλά, πώς θα έχω σε σοβαρά θέματα που απασχολούν την Πάτρα».
Ο κ. Δημαράς ανακοίνωσε ότι ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των αντιδημάρχων και αμέσως μετά την ολομέλεια της Κίνησης «Τώρα για την Πάτρα» την Τετάρτη θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.Στην αρχή της συνέντευξης, αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας την Κυριακή, στην οποία συμμετείχαν 26 σύμβουλοι (απουσίαζαν 2 λόγω του ότι έλειπαν εκτός Πάτρας). Τους διένειμε κείμενο αρχών που πρέπει  να διέπει τη λειτουργία της ομάδας ζητώντας μυστική ψηφοφορία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 19 «ναι» 3 λευκά και 4 άκυρα. Όπως είπε ο κ. Δημαράς, τα 3 άκυρα έλεγαν «ναι στον Δήμαρχο» και είχαν κάποιες προτάσεις και τα 4 έλεγαν: στηρίζουμε τον.....
 Δήμαρχο και γι αυτό χαρακτηρίστηκαν άκυρα.
Στη συνέχεια ζήτησε από εκείνους που έχουν επιφυλάξεις, να καταθέσουν την παραίτησή τους και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου. «Κάτι τέτοιο δεν έγινε, αυτό λοιπόν σημαίνει ότι αποδέχονται και σέβονται την απόφαση της πλειοψηφίας, άρα προχωράμε όλοι μαζί. Η πρώτη παρέκκλιση όμως, θα σημάνει και άμεση διαγραφή», επεσήμανε και ήταν σαφής, με δεδομένο όπως τόνισε, ότι «δεν ενδιαφέρουν τους Πατρινούς, τα εσωτερικά μας, αλλά το τι θα γίνει με τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την πόλη και τους ίδιους».

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ
«Έχω δεσμευτεί ότι θα είμαι ειλικρινής απέναντι στους Πατρινούς και θα το κάνω ακόμα και όταν τα θέματα αφορούν τα του οίκου μας, αλλά έχουν τη δυναμική να επηρεάσουν τη λειτουργία του Δήμου και την αναμέτρηση με τα προβλήματα της πόλης. Βρεθήκαμε σε μια μεγάλη κρίση. Διαβάζοντας την ομιλία μου στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας θα εντοπίσετε τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την κρίση.
Αυτή η Δημοτική Ομάδα λειτούργησε και θα συνεχίσει να λειτουργεί με έναν πρωτόγνωρο για τα αυτοδιοικητικά δεδομένα, τρόπο. Σας θυμίζω πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει η Ομάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για όλα τα θέματα. Πριν από κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συνεδριάζει η Δημοτική Ομάδα και με ψηφοφορία αποφασίζει τη θέση που κρατήσει. Ωστόσο, η αυτονόητη υποχρέωση ότι ο αποφάσεις της πλειοψηφίας δεσμεύουν όλους μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν τηρήθηκε.
Όλα αυτά μας οδήγησαν στα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την περασμένη Τετάρτη. Όλοι ξέρετε τι έγινε, δεν χρειάζεται να το επαναλάβω. Είναι φανερό, ότι υπό τέτοιο καθεστώς, θα ήταν αδύνατο ένα Δήμαρχος να ασκήσει το ρόλο του, η Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί με το έργο της, και να αναμετρηθεί με τα προβλήματα της πόλης. Ήταν η στιγμή των μεγάλων αποφάσεων για μένα, αλλά και για ολόκληρη τη Δημοτική Ομάδα.
Ναι, έφτασα στην απόφαση να παραιτηθώ. Όχι για λόγους εγωισμού ή απλώς ευθιξίας. Για κάτι πολύ σημαντικότερο: ένας Δήμαρχος που δεν έχει την πλειοψηφία ούτε στα απλά θέματα, πώς θα αναμετρηθεί με τα δύσκολα;
Εγώ ήθελα να γίνω Δήμαρχος έχοντας ένα όνειρο για αυτή την πόλη. Το όνειρό μου είναι να φανώ χρήσιμος, βάζοντας μια σειρά στο Δήμο, προχωρώντας δυο πράγματα που θα καλυτερέψουν τη ζωή των Πατρινών. Όνειρό μου είναι να προσφέρω κάτι στους συμπολίτες μας που συναντώ καθημερινά και δεν έχουν να πάρουν ούτε γάλα στο παιδί τους.
Αν δεν μπορώ να παλέψω γι αυτό το σκοπό, θα πάω σπίτι μου. Το είχα πει σε όλους τους τόνους και προεκλογικά. Δεν είμαι άνθρωπος της καρέκλας. Ή κάθομαι στην καρέκλα και έχω τη δυνατότητα να κάνω έργο, ή δεν έχω αυτή τη δυνατότητα και σηκώνομαι από την καρέκλα. Σηκώνομαι και πάω σπίτι μου. Αυτός ο κανόνας θα ισχύει πάντα, για όσο βρίσκομαι στη θέση του Δημάρχου Πατρέων.
Χθες λοιπόν συγκάλεσα σε μια κρίσιμη συνεδρίαση τη Δημοτική Ομάδα. Κάποιοι εκτιμούσαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα ότι μπλοφάρω. Προσωπικά δεν αντιμετωπίζω την πολιτική ως παιχνίδι, πολλώ δε μάλλον ως πόκερ, για να μπλοφάρω. Έθεσα στους Δημοτικούς Συμβούλους ένα πλαίσιο λειτουργίας και τους ζήτησα να εγκρίνουν ή να απορρίψουν με μυστική ψηφοφορία το πλαίσιο αυτό. Αν το ενέκριναν θα έμενα, αν δεν το ενέκριναν ήταν καθαρό ότι θα έφευγα. Ζήτησα μυστική ψηφοφορία για να είναι όλα καθαρά. Εγώ δεν ζητούσα δήθεν στήριξη, ζητούσα καθαρή στήριξη, συνειδητή, απόλυτη. Για αυτό καθένας είχε τη δυνατότητα πίσω από το παραβάν, να εκφραστεί ελεύθερα.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 26 Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς 2 απουσίαζαν ο ένας εκτός Ελλάδος και ο άλλος εκτός Πατρών, όπως έγκαιρα είχαν ενημερώσει.
Από τους 26 συμμετέχοντες, οι 19 ψήφισαν «ναι’, υπήρξαν 3 λευκά ενώ βρέθηκαν και 4 άκυρα. Εγώ επιμένω να τα χαρακτηρίζω άκυρα, παρότι στο ένα ψηφοδέλτιο αναγραφόταν κείμενο που ανέφερε ότι ο συντάκτης στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Δήμαρχο και στα 3 άλλα αναγραφόταν «ναι στον Δήμαρχο Γιάννη Δημαρά», αλλά παρατίθονταν και κάποια σχόλια.
Εγώ χθες ζήτησα μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για την αποδοχή ενός συγκεκριμένου πλαισίου δημοκρατικής λειτουργίας και συλλογικής δράσης, διευκρινίζοντας από την αρχή ότι αν τελικά πλειοψηφούσε το «ναι» όσοι δεν θα είχαν ψηφίσει «ναι», είχαν δύο επιλογές:
Ή να αποδεχθούν και να σεβαστούν το αποτέλεσμα και συνεπώς να αποδεχθούν και να ακολουθήσουν το πλαίσιο λειτουργίας που αποφασίστηκε, ή να αποχωρήσουν χθες κιόλα από τη δημοτική ομάδα και τους καλούσα να παραιτηθούν και από δημοτικοί σύμβουλοι, προκειμένου να μην διαταραχθεί η αριθμητική υπεροχή της παράταξης της πλειοψηφίας.
Σας ενημερώνω ότι ουδείς από όσους ψήφισαν λευκό ή άκυρο, δεν έθεσε ζήτημα μη αποδοχής και μη σεβασμού της απόφασης που έλαβε η πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, μού δίνουν το δικαίωμα να θεωρώ ότι προχωράμε όλοι μαζί. Άλλωστε είναι σαφές ότι η πρώτη παρέκκλιση από το πλαίσιο που συμφωνήθηκε χθες, σημαίνει αυτόματα διαγραφή από τη Δημοτική Ομάδα.
Σας ενημερώνω ότι σήμερα το πρωί, ζήτησα τις παραιτήσεις όλων των Αντιδημάρχων και βοηθών Δημάρχων και τις επόμενες ημέρες, μετά την ολομέλεια της παράταξης την Τετάρτη, θα πάρω τις αποφάσεις μου.
Θέλω να πιστεύω ότι βρισκόμαστε πλέον σε μια νέα ημέρα, πιο ώριμοι, πιο έμπειροι, πιο δυνατοί για να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα της πόλης. Γιατί δεν ήλθαμε εδώ για να απασχολούμε τους πολίτες με τα δικά μας προβλήματα ασυνεννοησίας, ήλθαμε εδώ για να ασχοληθούμε εμείς με τα καυτά και ουσιαστικά προβλήματα που βασανίζουν τον κόσμο.
Και κάτι τελευταίο: αυτή η κρίση που περάσαμε τώρα, δεν είναι η μοναδική. Θα σας αποκαλύψω ότι ανάλογη κρίση περάσαμε και μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των δημοτικών εκλογών. Είχαμε και τότε υψηλότερες προσδοκίες για την πρώτη Κυριακή και το αποτέλεσμα μάς απογοήτευσε. Η απογοήτευση έφερε γκρίνια και φόρτισε το κλίμα, άσχετα αν αυτό δεν έγινε ευρέως γνωστό. Όμως είδατε το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής. Έ, όπως τότε της κρίσης ακολούθησε μια μεγάλη νίκη, έτσι και τώρα από αυτή την κρίση θα οδηγηθούμε σε μια μεγάλη νίκη για την Πάτρα. Πιο ώριμοι, πιο δυνατοί θα αναμετρηθούμε αποφασιστικά με τα προβλήματα και θα τα καταφέρουμε να βγάλουμε την Πάτρα νικήτρια» .
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ
«Όσοι νόμισαν και άρχισαν να διαδίδουν ότι ο Δημαράς μπλοφάρει ήρθε η ώρα να διαψευστούν.  Ήρθε η ώρα να καταλάβουν αυτό που πίστεψε ο λαός και τον έκανε δήμαρχο. Ότι δηλαδή ο Δημαράς είναι άνθρωπος ειλικρινής, καθαρός και έντιμος. Με τις αδυναμίες του, με τα μειονεκτήματά του, αλλά καθαρός, ειλικρινής και έντιμος. Που δεν αντιμετωπίζει την πολιτική ως παιχνίδι, πολλώ δε μάλλον ως πόκερ, για να μπλοφάρει.  Αυτό το κατάλαβαν δεκάδες χιλιάδες Πατρινοί, αλλά δυστυχώς φαίνεται να μην το κατάλαβαν κάποιοι από αυτούς που είναι στενοί του συνεργάτες, είτε ως Αντιδήμαρχοι, είτε ως Βοηθοί Δημάρχου, είτε ως Δημοτικοί του Σύμβουλοι.
Ως εδώ, φτάνει πια. Δεν πάει άλλο.
Δεν πάει άλλο, αντιδήμαρχοι να μην ψηφίζουν προτάσεις του Δημάρχου ή συναδέλφων τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι μόνον να μην αισθάνονται την ανάγκη να παραιτηθούν, αλλά να γελάνε και να το διασκεδάζουν σαν να βρισκόμαστε σε παιδική χαρά. Σκεφτείτε κυβέρνηση που κάποιος Υπουργός καταψηφίζει το νομοσχέδιο που εισηγείται ο Πρωθυπουργός και κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα.
Δεν πάει άλλο με τις προσωπικές πολιτικές του καθένα.
Την περασμένη Τετάρτη το βράδυ ένοιωσα μία από τις μεγαλύτερες πίκρες και απογοητεύσεις της ζωής μου. Ένοιωσα παράλληλα μία από τις μεγαλύτερες προσβολές, από τις μεγαλύτερες ντροπές, όταν έβλεπα πρόσωπα αντιδημάρχων μου και συμβούλων μου, να φωτίζονται από χαρά, την ώρα που καταψήφιζαν την πρόταση που ο δήμαρχος τούς ζήτησε να ψηφίσουν. Αυτό που συνέβη την περασμένη Τετάρτη, δεν μπόρεσα να το εξηγήσω δια της λογικής. Γιατί πόσο λογικό είναι ο Δήμαρχος να ζητάει ονομαστική ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο και 8 σύμβουλοί του, εκ των οποίων 3 αντιδήμαρχοι, να τον καταψηφίζουν; Έκανε λάθος ο Δήμαρχος; Ας υποθέσουμε ότι έκανε λάθος που σας ζήτησε να ψηφίσετε δαπάνη 12.000 ευρώ. Δηλαδή, τόσο φτηνά κοστίζει το κύρος του Δημάρχου αυτής της πόλης, αυτής της παράταξης; Λες και σας ζήτησε να ψηφίσετε την εν λευκώ διαχείριση 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Όμως, το προχθεσινό λυπηρό (για να μην χρησιμοποιήσω πιο βαρύ χαρακτηρισμό) περιστατικό δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Είναι το αποκορύφωμα μιας εξάμηνης λειτουργίας, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η μετατροπή του Δημάρχου σε σάκο του μποξ, στο όνομα προσωπικών φιλοδοξιών και επιδιώξεων.
Που αλλού, σε ποιο άλλο Δήμο είδατε κάθε σύμβουλος που θεωρεί ότι είναι γεννημένος για μεγαλύτερα αξιώματα, να ανοίγει την πόρτα του Δημάρχου, κάποιες φορές χωρίς καν να χτυπήσει και να του επιτίθεται με σκαιότατες εκφράσεις; Και όμως συμβαίνει αυτό, στον τρίτο Δήμο της χώρας.
Που αλλού, σε ποιο άλλο Δήμο της χώρας είδατε συμβούλους να απειλούν τον Δήμαρχο ότι θα καταψηφίσουν τις προτάσεις του και μάλιστα να το κάνουν πράξη μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο; Και όμως συμβαίνει αυτό, στον τρίτο Δήμο της χώρας.
Που αλλού είδατε Αντιδημάρχους, βοηθούς Δημάρχου και δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας να καταψηφίζουν την πρόταση του Δημάρχου και μάλιστα να δείχνουν ευτυχισμένοι για αυτή την επιλογή τους, ανταλλάσσοντας αβροφροσύνες και χαριεντιζόμενοι με τους αρχηγούς των αντιπάλων παρατάξεων;
Που αλλού είδατε Δημοτικούς Συμβούλους, Αντιδημάρχους και βοηθούς Δημάρχου να διασύρουν τους συνεργάτες του Δημάρχου ως λαμόγια και απατεώνες, χωρίς μάλιστα να προσκομίζουν το παραμικρό στοιχείο;
Και όμως συμβαίνει αυτό, στον τρίτο Δήμο της χώρας. Όχι σε κάποιον μικρό, απομονωμένο στα ορεινά Δήμο, αλλά στον τρίτο Δήμο της χώρας.
Ε, ως εδώ. Φτάνει πια.
Ως φαίνεται η αυτοδιοικητική λογική μου, η επιθυμία μου να λειτουργήσουμε ως ομάδα, συλλογικά και δημοκρατικά, εξελήφθη ως αδυναμία.
Σας θυμίζω ότι είμαστε η πρώτη και μοναδική δημοτική παράταξη του Δήμου της Πάτρας που πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συγκαλείται η δημοτική της ομάδα και χαράζει τη στάση της στο δημοτικό συμβούλιο. Συμφωνήσαμε και το αποδεχθήκαμε όλοι ότι όποια απόφαση πλειοψηφεί στη δημοτική ομάδα, θα δεσμεύει όλους στο δημοτικό συμβούλιο. Το συμφωνήσαμε και κάποιοι το ξέχασαν αμέσως μόλις τελείωσε εκείνη η συνεδρίαση.
Μαζευόμαστε εδώ, τα λέμε, εκτονωνόμαστε και μετά πάμε στο δημοτικό συμβούλιο και ο καθένας κάνει του κεφαλιού του. Τι νόημα λοιπόν έχει η συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας; Κανέναν απολύτως.
Όμως δεν σας κάλεσα σήμερα για να περιγράψω την κατάσταση.
Και επίσης, δεν σας κάλεσα ούτε για να παρακαλέσω, ούτε για να εκλιπαρήσω, ούτε για να απειλήσω κανέναν. Εγώ δεν ξέρω από πολιτικάντικες μεθόδους, από ελιγμούς και ίντριγκες. Γι  αυτό δεν κάνω μπλόφες. Δεν υπήρξα ποτέ κομματικό στέλεχος, δεν μπήκα ποτέ σε κομματικά όργανα. Και να σας γίνει ξεκάθαρο ότι ποτέ δεν με ενδιέφεραν οι καρέκλες και τα αξιώματα.
Εγώ ούτε φιλοδοξίες έχω να πάω ψηλότερα, ούτε σκόπευα να ριζώσω στην καρέκλα.
Επίσης όμως δεν μπορώ να ανεχτώ τα εξής:
Πρώτον, να είμαι Δήμαρχος υπό επιτροπεία. Και ξέρετε τη διαφορά μεταξύ επιτροπείας και δημοκρατικής λειτουργίας.
Δεύτερον, δεν μπορώ να ανεχτώ άλλο, να λοιδορούμαι και να εξευτελίζομαι.
Δεν μπορώ να ανεχτώ ότι άλλα αποφασίζουμε όλοι μαζί και πηγαίνω στο Δημοτικό Συμβούλιο και είμαι μειοψηφία.
Δεν μπορώ να ανεχτώ, να γίνομαι αποδέκτης δεκάδων παραπόνων την ημέρα και μάλιστα διατυπωμένων χωρίς την στοιχειώδη ευγένεια, και από αυτά τα παράπονα ζήτημα είναι αν το 5% αφορούν προβλήματα της πόλης. Το 95% αφορούν γκρίνιες μεταξύ σας, προβαδίσματα, πρωτοκαθεδρίες, και κριτικές προσωπικού χαρακτήρα.
Δεν μπορώ να ανεχτώ άλλο, να μπαίνει στο γραφείο μου κάποιος και να καθυβρίζει συνεργάτες μου με σκαιότατες φράσεις όπως λαμόγιο. Ακούστε όποιος είχε στοιχεία ότι κάποιος είναι λαμόγιο, ασφαλώς και ήταν υποχρεωμένος να έλθει και να μου τα θέσει υπόψη. Κι αν παρά το γεγονός ότι θα μου προσκόμιζε στοιχεία, εγώ συνέχιζα να τον διατηρώ στη θέση του, τότε είχε όχι απλώς δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να βγει να με καταγγείλει. Αλλά με κουβέντες του καφενείου δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική και κυρίως να σπιλώνουμε ανθρώπους και μάλιστα όχι στο πλαίσιο προσωπικών συζητήσεων, αλλά διαρρέοντας αυτούς τους χαρακτηρισμούς και προς τα έξω, ρίχνοντας έτσι νερό στο μύλο αντιπάλων που επιχειρούν να μας εμφανίσουν ως μια παρέα της λαμογιάς.
Δηλαδή, αυτή την εικόνα έχετε για το Δήμαρχο, στο ψηφοδέλτιο του οποίου συμμετείχατε και εκλεχτήκατε σύμβουλοι; Ότι υπάρχει περίπτωση να υποθάλπει και να εκτρέφει λαμόγια;  Όποιος έχει αυτή την εικόνα οφείλει να εξηγήσει στον εαυτό του πρώτα από όλα, ποιο ήταν το κίνητρό του που κατέβηκε υποψήφιος με έναν τέτοιον Δήμαρχο. Μάλλον ήταν πολύ ιδιοτελές το κίνητρό του. Γιατί δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν ήξερε ποιους θα πάρω συνεργάτες για τον απλούστατο λόγο ότι πήρα άτομα που ήσαν συνεργάτες μου και πριν σε αυτή την παράταξη.
Είμαι 65 χρονών άνθρωπος, διαχειρίστηκα δισεκατομμύρια δραχμές επί 7,5 χρόνια και δεν έδωσα το δικαίωμα να ακουστεί το παραμικρό. Έφτασα προς τη Δύση της ζωής μου και το μόνο περιουσιακό στοιχείο που απέκτησα είναι ένα διαμέρισμα 97 τ.μ. και εκείνο με δάνειο. Και για να κάνω προχτές την εγχείρηση έμεινα σε τρίκλινο δωμάτιο.
Και όλα αυτά για να προστατεύσω την αξιοπρέπειά μου.
Ε, λοιπόν δεν θα επιτρέψω να παίξει κανείς με την αξιοπρέπειά μου.
Και όταν ένας Δήμαρχος ζητάει ονομαστική ψηφοφορία για την έγκριση ποσού 12.000 ευρώ, για να δοθούν στις εφημερίδες, στα κανάλια, στα ραδιόφωνα και στα portal και καταψηφίζεται από 3 Αντιδημάρχους του, 2 Βοηθούς Δημάρχου και τρεις Συμβούλους του, το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό, είναι και θέμα αξιοπρεπείας.
Κυρίες και Κύριοι
Η απόφαση της παραίτησης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μονόδρομος. Και είναι μονόδρομος όχι για λόγους ευθιξίας, αλλά επειδή ένας τέτοιος δήμαρχος δεν μπορεί να ασκήσει τα θεσμικά του καθήκοντα
Εγώ ήθελα να γίνω Δήμαρχος έχοντας ένα όνειρο για αυτή την πόλη. Το όνειρό μου είναι να φανώ χρήσιμος, βάζοντας μια σειρά στο Δήμο, προχωρώντας δυο πράγματα που θα καλυτερέψουν τη ζωή των Πατρινών. Όνειρό μου είναι να προσφέρω κάτι σε αυτούς τους δύστυχους ανθρώπους που συναντώ κάθε Τετάρτη και δεν έχουν να πάρουν ούτε γάλα στο παιδί τους.
Αν δεν μπορώ να παλέψω γι αυτό το όνειρο,  πάω σπίτι μου.
Και Δήμαρχος που δεν μπορεί να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση ενός κονδυλίου 12.000 ευρώ, δεν μπορεί να παλέψει για το όνειρο που έχει. Δήμαρχος υπό ομηρεία δεν μπορεί να είναι χρήσιμος δήμαρχος στην κοινωνία.
 Το ξεκαθαρίζω: η επιλογή της παραίτησης  δεν επιβάλλεται απλά και μόνον από λόγους ευθιξίας. Θα ήταν πολύ εγωιστικό επειδή με έθιξαν 9 σύμβουλοι, να παρατήσω μια πόλη ολόκληρη, να εγκαταλείψω δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που πίστεψαν σε μένα.
Επιβάλλεται  ακριβώς γι αυτό: Επειδή με αυτές τις συνθήκες δεν μπορώ να είμαι χρήσιμος στους Πατρινούς.
Και επειδή ακριβώς αυτό με καθοδηγεί, προβληματιζόμουν αν θα υπήρχε έδαφος για μια ύστατη προσπάθεια θέτοντας  το εξής ζήτημα: ή παραμένω με ένα σαφές και ξεκαθαρισμένο πλαίσιο λειτουργίας ή φεύγω. Ομολογώ ότι δεν ήμουν πεισμένος αν έπρεπε να καταβάλω την ύστατη προσπάθεια.
Πριν λίγες ώρες έλαβα στο e-mail μου μια επιστολή, στην οποία υπογράφουν 24 σύμβουλοι. Αυτή η επιστολή  ενίσχυσε την επιλογή να καταβάλλω αυτή την ύστατη προσπάθεια καθώς όπως είπα στις κρίσιμες στιγμές δεν χωρούν εγωισμοί και επειδή έξω, πέρα και πάνω από εμάς υπάρχει μια κοινωνία που δεσμευτήκαμε, εκλεχτήκαμε, και ορκιστήκαμε να υπηρετήσουμε, έχω να πω τούτο:
Εμένα δεν με νοιάζει να βγω νικητής από μια συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας. Και δεν με νοιάζει αυτό, για τον απλούστατο λόγο ότι κανέναν από εσάς δεν τον θεωρώ αντίπαλό μου. Ακόμα και με αυτούς που διαφωνώ όταν διαφωνώ, για μένα δεν είναι αντίπαλοι. Εμένα με νοιάζει όλοι μαζί, αυτή η παράταξη και πάνω από όλους να βγουν νικητές η πόλη και οι πολίτες της. Και αυτοί θα βγουν νικητές μόνον με μια σωστή διοίκηση του Δήμου και αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης.
 Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή του σκηνικού. Πρέπει να υπάρξει άλλο πλαίσιο λειτουργίας που θα κατοχυρώνει τη δυνατότητα παραγωγής έργου:
 Αυτό το πλαίσιο συνίσταται από τα εξής σημεία:
Πρώτον, οποιαδήποτε διαφοροποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για θέματα που έχει αποφασίσει η Δημοτική Ομάδα, ή για θέματα που εκτάκτως προκύπτουν και ο Δήμαρχος ζητάει την ψήφισή τους, ουδείς διαφοροποιείται. Όποιος διαφοροποιείται αυτομάτως διαγράφεται. Το εξηγώ για να μην παρανοηθεί και νομίσει κανείς ότι ο Δημαράς θέλει να ακυρώσει τις θεσμικές λειτουργίες και να γίνει δικτάτορας. Όλα τα θέματα πριν έλθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο έρχονται στη Δημοτική ομάδα που με ψηφοφορία αποφασίζει τη στάση της Ομάδας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όποια απόφαση ληφθεί δεσμεύει τους πάντες, ακόμα και αυτούς που πιθανόν απουσίαζαν από τη συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας. Για όποια θέματα προκύπτουν την τελευταία στιγμή, όπως π.χ. προτάσεις που υποβάλλει εντός του Δημοτικού Συμβουλίου η Αντιπολίτευση, ή έκτακτα θέματα που προέκυψαν την τελευταία στιγμή ή ακόμα και από λάθος δεν συζητήθηκαν στη Δημοτική ομάδα, αλλά πρέπει επειγόντως να ψηφιστούν στο Συμβούλιο, τότε όλοι ψηφίζουν τη θέση που θα υποστηρίξει ο Δήμαρχος. Την ψηφίζουν όλοι, ακόμα και όσοι διαφωνούν. Την ψηφίζουν, δεν αποχωρούν. Και αν διαφωνούν έρχονται στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας και θέτουν το θέμα. Αν η Δημοτική Ομάδα αποφασίσει ότι η θέση του Δημάρχου δεν ήταν σωστή, τότε σε επόμενη συνεδρίαση την αλλάζουμε.
Δεύτερον, όλοι οι Αντιδήμαρχοι δεσμεύονται πολιτικά ότι θέτουν την παραίτησή τους στη διάθεση του Δημάρχου οποτεδήποτε τους ζητηθεί, ακόμα και αύριο. Σε κάθε περίπτωση γίνεται ξεκάθαρο, αν και το έχουμε ήδη συμφωνήσει, ότι στις 31/12 όλοι οι Αντιδήμαρχοι, οι βοηθοί Δημάρχου και οι πρόεδροι Οργανισμών, αξιολογούνται.
Τρίτον, τελειώνει εδώ η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ μελών της Δημοτικής Ομάδας. Ότι έχει ο καθένας να πει το λέει μέσα στη Δημοτική ομάδα. Και επιτέλους ας μάθουμε να επικοινωνούμε. Δεν υπάρχει αντιπαράθεση προσώπων, υπάρχει αντιπαράθεση απόψεων.
Τέταρτον, οι Αντιδήμαρχοι δεν διοικούν βιλαέτια τους. Οι αντιδημαρχίες δεν είναι χωράφια ιδιοκτησίας των Αντιδημάρχων που τους βάζουν φράχτη για να μην μπαίνει κανείς. Οι αντιδήμαρχοι και οι βοηθοί Δημάρχου συνεργάζονται μεταξύ τους και με τους δημοτικούς συμβούλους, με πνεύμα καλής θέλησης.
Πέμπτον, άκουσα διάφορα για «διευθυντήρια», «πολίτ μπιρό» ή για τον ρόλο της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η Εκτελεστική Επιτροπή θα λειτουργεί με τις αρμοδιότητες που της δίνει ο Καλλικράτης. Σε μια παράταξη που τα κυρίαρχα όργανα λήψης των πολιτικών αποφάσεων έχουμε συμφωνήσει ότι είναι η ολομέλεια της παράταξης και η δημοτική ομάδα, δεν υπάρχει ανάγκη αλλά ούτε και θέση για διευθυντήρια και «πολίτ μπιρό». Και όποιοι θεωρούν τον λεγόμενο πρωινό καφέ ως «διευθυντήριο» κάνουν λάθος, δεν είναι στη δική μου αντίληψη. Η πρωινή συνάντηση δεν χαράζει πολιτική, αυτή την χαράζει η δημοτική ομάδα. Η πρωινή συνάντηση διαχειρίζεται θέματα επικοινωνιακής διαχείρισης της καθημερινότητας και είναι μια συνάντηση του Δημάρχου με συνεργάτες του, για τον συντονισμό της καθημερινής λειτουργίας. Τέλος λοιπόν στους καβγάδες για διευθυντήρια, «πολιτ μπιρό» και πρωινούς καφέδες.
Έκτον και με αφορά προσωπικά: πως και με ποιους λειτουργεί ο πρώτος όροφος, είναι θέμα του Δημάρχου. Οποιοσδήποτε έχει να πει κάτι για τους συνεργάτες του Δημάρχου, το λέει κατευθείαν στον Δήμαρχο και το στοιχειοθετεί. Και ο Δήμαρχος βλέπει τα στοιχεία και παίρνει αποφάσεις.
Αυτό είναι ένα πλαίσιο το οποίο κατοχυρώνει η δημοκρατική λειτουργία, αναδεικνύει τη συλλογικότητα ως μοχλό παραγωγής και υλοποίησης της πολιτικής και ταυτόχρονα προστατεύει το κύρος των θεσμών. Γιατί ίσως δεν έχει γίνει απολύτως κατανοητό, ότι τόσο στη συνείδηση του πολίτη, όσο και στην πρόβλεψη του νομοθέτη ο Δήμαρχος είναι θεσμός.
Αυτό λοιπόν το πλαίσιο το θέτω σε μυστική ψηφοφορία. Αν γίνει αποδεκτό ανακαλώ την παραίτηση μου, διαφορετικά επιμένω και βγαίνω από εδώ μέσα ως απλός πολίτης. Τώρα, όσοι εκτιμούν ότι ο Δημαράς δεν είναι καλός για Δήμαρχος έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν. Να εκφραστούν μυστικά, χωρίς να το μάθει ποτέ κανείς.
Ωστόσο, αν πλειοψηφήσει αυτό το πλαίσιο, όσοι το καταψηφίσουν έχουν δύο επιλογές: ή να σεβαστούν την άποψη της πλειοψηφίας και να συνεχίσουμε όλοι μαζί, ή  να πουν αμέσως μετά την ψηφοφορία ότι φεύγουν. Θα τους συνιστούσα να το κάνουν με παλικαριά και ντομπροσύνη και να φύγουν, καταθέτοντας την παραίτησή τους και από δημοτικοί σύμβουλοι.  Όπως παλικαρίσια και ντόμπρα μιλάω και γω απέναντί σας. Γιατί επαναλαμβάνω ο Δημαράς δεν μπλοφάρει. Και δεν μπλοφάρει γιατί δεν τον νοιάζει η καρέκλα, τον νοιάζει να αποδειχθεί χρήσιμος στην κοινωνία.
Αυτά και σας καλώ να ψηφίσετε. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και η κατάσταση ιδιαιτέρως κρίσιμη. Δεν είναι ώρα για περισσότερες κουβέντες. Είναι ώρα για μεγάλες αποφάσεις. Εγώ πήρα τις δικές μου, τώρα είναι η σειρά σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.