Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Ανακοίνωση Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας για διδασκαλία Β΄ξένης γλώσσας

Η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας  εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη Β΄ ξένη γλώσσα στο Γυμνάσιο:
«Εντελώς αιφνιδιαστικά το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στις 2/6/11 Υπουργική Απόφαση για τη διδασκαλία της Β΄ ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο.
Θεωρούμε πως οι συνέπειες για την εκπαίδευση θα είναι μόνο αρνητικές μια και το κύριο κριτήριο αυτής της απόφασης είναι η εξοικονόμηση πόρων και διαπνέεται από τη λογική της τρόικας και των μνημονίων.
Συγκεκριμένα
α)
Χάνεται το δικαίωμα επιλογής που ως τώρα είχαν τα παιδιά για τη Β΄ ξένη γλώσσα καθώς σε κάθε σχολείο θα διδάσκεται μόνο μία.
β) Πολλά παιδιά  θ’ αναγκαστούν ή ν’ αλλάξουν σχολείο προκειμένου να διδαχθούν τη γλώσσα που επιθυμούν ή ν’ απαλλαγούν εντελώς από το μάθημα, με ό,τι συνεπάγεται παιδαγωγικά και η μία και η άλλη επιλογή.
γ) Η δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο Γυμνάσιο θα επιφέρει ανισορροπίες μεταξύ των σχολείων με  πολλά σχολεία να κινδυνεύουν να μειωθεί κατά πολύ το μαθητικό δυναμικό τους.
δ) Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θα είναι να διαφοροποιούνται τα σχολεία και τ’ αναλυτικά προγράμματα με βάση την ξένη γλώσσα
ε) Η εκμάθηση και η διδασκαλία της Β΄ ξένης γλώσσας δε θα είναι αποτελεσματική καθώς τα τμήματα θα γίνουν πολυπληθέστερα
στ) Η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος- πιστοποίησης Β΄ ξένης γλώσσας δε θα είναι εφικτή
ζ) Πολλοί συνάδελφοι Β΄ ξένης γλώσσας θα μείνουν χωρίς οργανική θέση και είναι πιθανό η Διοίκηση να τους μετακινεί σε επίπεδο Περιφέρειας ή και εκτός Περιφέρειας για να εργαστούν. Για να μην πάμε στο χειρότερο σενάριο της μετάταξης μέσω αξιολόγησης που μπορεί να σημαίνει και απόλυση.
η) Πρόκειται για ουσιαστική κατάργηση της Ιταλικής και Ισπανικής μια και πανελλαδικά οι οργανικές θέσεις Ιταλικής είναι ελάχιστες και Ισπανικής μηδενικές. Άρα εκατοντάδες συνάδελφοι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι αυτών των ειδικοτήτων θα μείνουν εκτός εκπαίδευσης.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν πως πρόκειται για μια απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική Υπουργική Απόφαση, συνέχεια της έως τώρα αντιλαϊκής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, που πρέπει ν’ ανακληθεί άμεσα. Πρόκειται για μια στοχευμένη επίθεση σε γνωστικά αντικείμενα, ειδικότητες και εργασιακά δικαιώματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Με  το αίτημα της ανάκλησης της συγκεκριμένης απόφασης το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ μαζί  με συναδέλφους Β΄ ξένης γλώσσας πραγματοποίησε στις 6 Ιούνη παράσταση διαμαρτυρίας στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπ/σης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αφού μας είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας στηρίζει(!) τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο σχολείο, παραδέχτηκε την ύπαρξη προβλήματος με τη συγκεκριμένη απόφαση, πλην όμως αρκέστηκε μόνο στο να διαβιβάσει το αίτημά μας στο Υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση καλούμε τους γονείς σε κοινή δράση για την κατάργηση αυτής της απαράδεκτης απόφασης.»
Από το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.