Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Στο ΣτΕ κατά Εφετείου στο Αγρίνιο οι δικηγόροι του Μεσολογγίου

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα 27/2011, που προβλέπει την ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο (Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος).
Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι η ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο αντίκειται στη συνταγματική αρχή της ορθολογικής οργάνωσης της Δικαιοσύνης και θα επιδεινώσει τις συνθήκες λειτουργίας της Δικαιοσύνης και της άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος.
Ακόμη, οι δικηγόροι του Μεσολογγίου επισημαίνουν ότι δεν ελήφθησαν υπόψη τα απαιτούμενα νόμιμα κριτήρια για την ίδρυση του επίμαχου Εφετείου, αλλά δεν τηρούνται πλήρως και οι προϋποθέσεις του νόμου, όσον αφορά την πρόβλεψη των απαιτούμενων πιστώσεων.
Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ορθολογικής........

"Δεν προηγήθηκε γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου"

Υπενθυμίζεται, ότι πριν την ίδρυση Εφετείου πρέπει να προηγηθεί γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, η οποία θα εκφράζει τις απόψεις του για το νέο Εφετείο.
Παράλληλα, πριν την ίδρυση του νέου Εφετείου δεν προηγήθηκε, όπως απαιτεί η νομολογία (παλαιές αποφάσεις) του Συμβουλίου της Επικρατείας, εθνικός ή ευρύτερος περιφερειακός σχεδιασμός, επισημαίνουν οι δικηγόροι.
Ως εκ τούτου -τονίζεται στην προσφυγή- το ζήτημα της ίδρυσης νέων εφετείων δεν επιτρέπεται ν' αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και περιπτωσιολογικά και θα έπρεπε έτσι να είχε προηγηθεί ένας εθνικός (ή, έστω, ευρύτερος περιφερειακός) σχεδιασμός, εγκεκριμένος με διοικητική πράξη.
Επίσης, πριν την ίδρυση του νέου Εφετείου δεν αναζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις, με συνέπεια να είναι για τον πρόσθετο αυτό λόγο παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα 27/2011.
Τέλος, το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα είναι άκυρο, σύμφωνα με τους δικηγόρους, καθώς υπάρχει ελλιπής δικαιολόγηση των προβλεπόμενων κονδυλίων για τη σύσταση και λειτουργία του νέου Εφετείου
 οργάνωσης της Δικαιοσύνης, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα στελέχωσης του νέου Εφετείου με δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, καθώς και δικαστικούς υπαλλήλους.
Επιπρόσθετα, απ' όλα τα στοιχεία προκύπτει με σαφήνεια ότι δεν διασφαλίζεται ο αναγκαίος αριθμός εφετών, για την ομαλή λειτουργία του νέου Εφετείου. Αντίθετα, μάλιστα, όλα τα υπάρχοντα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα της ελλιπούς στελέχωσης του νέου Εφετείου.
Το δεύτερο στοιχείο για το οποίο παραβιάζεται η αρχή της ορθολογικής οργάνωσης της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τους δικηγόρους του Μεσολογγίου, είναι η έλλειψη της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής, τη στιγμή, μάλιστα, που ουδόλως γνωμοδότησε για το ζήτημα αυτό ο Άρειος Πάγος, όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.