Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Δεκαοκτώ μήνες απραξία και αδιαφορία των συναρμοδίων Υπουργείων στο Έργο της επέκτασης του φράγματος του Πηνειού στην Δυτική Αχαΐα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΜΙΧΑΛΗΣ Β. ΜΠΕΚΙΡΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ
τ. Υφυπουργός
Πάτρα 12/04/10

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι ηγεσίες των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής θα έπρεπε να είχαν απεμπλέξει το θέμα της επέκτασης του φράγματος του Πηνειού στην Δυτική Αχαΐα και όχι να αδρανούν και να επιρρίπτουν ευθύνες στις τοπικές κοινωνίες με ξύλινη γραφειοκρατική γλώσσα. Όλα αυτά διαδραματίζονται σε μια εποχή που η οικονομική κρίση δεν χρειάζεται αναχρονιστικές πρακτικές που διαιωνίζουν και διυλίζουν το πρόβλημα . Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθευτήκαν με το πιο κατηγορηματικό τρόπο στην απάντηση της ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης με θέμα «Επέκταση του φράγματος του Πηνειού στη Δυτική Αχαΐα».Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα αυτό ταλαιπωρεί τους Αγρότες της Δυτικής Αχαΐας από εικοσαετίας χωρίς να δίνεται λύση . Το πλήρες κείμενο των απαντήσεων ανά Υπουργείο έχει ως εξής:
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  & Τροφίμων
Η έκδοση της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) του έργου «Επέκταση Κεντρικής Διώρυγας Πηνειού στην περιοχή Δυτικής Αχαΐας» στο Ν. Αχαΐας, δεν αποτελεί αντικείμενο αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και......
 Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Αρμόδιος φορέας για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.), ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωμοδοτεί επί αυτής.
Στο πλαίσιο αυτό, η Δ/νση Σχεδιασμού Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Αξιοποίησης Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ έχει διαβιβάσει τις απόψεις της για το παραπάνω έργο, με το αριθμ. πρωτ. 11705/17-6-2008 συνημμένο έγγραφο της προς την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ,
Υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής
Απαντώντας στην α' σχετική Ερώτηση, που αφορά στο έργο της επέκτασης στη Δυτική Αχαΐα της Βόρειας Κεντρικής Διώρυγας του φράγματος Πηνειού, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσία μας:
1. Η Υπηρεσία μας έχει απαντήσει για τα ζητήματα που τίθενται στην ως άνω Ερώτηση με το γ' σχετικό έγγραφο της, οε απάντηση της β' σχετικής Ερώτησης ίου ιδίου Βουλευτή. Στο εν λόγω έγγραφο επισημάνθηκε ότι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, είναι η ανεπάρκεια των εισροών του ταμιευτήρα Πηνειού για την κάλυψη των ήδη αρδευόμενων απ' αυτόν εκτάσεων, η οποία προκύπτει από τα στοιχεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, σε συνδυασμό με στοιχεία της Δ/νσης Εγγείων Βελτιώσεων της (τέως) Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας, η οποία σημειωτέον αποτελεί και την πηγή ίων υδρολογικών στοιχείων της ΜΠΕ για τον ταμιευτήρα.
2 Επισημαίνεται ότι με την ως άνω άποψη της Υπηρεσίας συμφώνησε (δ' και ε' σχετικά) και η Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (νυν της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιουνίου), η οποία  είναι και η καθ' ύλην αρμόδια Υπηρεσία για θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων στην περιοχή του έργου.
3. Εξαιτίας του προβλήματος ανεπάρκειας των υδάτων του ταμιευτήρα Πηνειού η Υπηρεσία μας έκρινε απαραίτητη την κατάρτιση πρότασης Σχεδίου Διαχείρισης τους, ώστε να καθορισθεί η κατανομή τους στους διάφορους χρήστες και να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ τους,
4.Όσον αφορά στα συμπληρωματικά στοιχειά  που έχουν ζητηθεί, διευκρινίζεται ότι αυτά ήταν απαραίτητα γιο την κάλυψη  προβλημάτων που εντοπίσθηκαν κατά την τήρηση της διαδικασίας έγκρισης  περιβαλλοντικών όρων  (ΕΠΟ), ενώ επισημαίνεται ότι η υποβολή μεγάλου αριθμού  συμπληρωματικών στοιχείων δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι αυτό χαρακτηρίζονται  από  πληρότητα. Αναφορικά δε με το μεγάλο χρονικό διάστημα χειρισμού. της υπόθεσης, διευκρινίζεται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ζητήματα που προέκυψαν κατά την διαδικασία ΕΠΟ δεν έχουν μέχρι στιγμής επιλυθεί.
5.Τέλος, επισημαίνεται ότι η Υπηρεσία μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντικειμενική περιβαλλοντική αξιολόγησης  του έργου, λαμβάνοντας υπόψη τα επιχειρήματα όλων των πλευρών στο βαθμό που αυτό υποστηρίζονται από δεδομένα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.