Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Στο απροχώρητο η κατάσταση με το παραεμπόριο στην Πάτρα

Στο... αμήν έχουν φτάσει οι έμποροι, τόσο στην Πάτρα όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας, με την ανεξέλεγκτη δράση του παραεμπορίου, η οποία, σε συνδυασμό με τις σοβαρότατες επιπτώσεις της βαθιάς οικονομικής κρίσης στην αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού, λειτουργεί σαν θηλιά στο λαιμό τους, που απειλεί με ασφυξία ακόμη και τους πιο ανθεκτικούς εξ αυτών, όσους, δηλαδή, έχουν καταφέρει να επιβιώσουν μέχρι τώρα.
Μιλώντας στο attacktv, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Γιώργος Ρώρος, έκανε λόγο για τουλάχιστον τρεις αποθήκες στην Πάτρα (μία στο κέντρο, μία πέριξ των Υψηλών Αλωνίων και μία στην περιοχή της Αγυιάς) που προμηθεύουν τους ασχολούμενους με το παραεμπόριο, “τόσο τους εγχώριους όσο και τους Κινέζους”. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ήδη έχει επιληφθεί το ΣΔΟΕ, που έχει πραγματοποιήσει κάποιες έρευνες.
Ο κ. Ρώρος υποστήριξε πως, “αν οι διωκτικές και οι ελεγκτικές αρχές θελήσουν, μπορούν να βάλουν φρένο στη μάστιγα του παραεμπορίου, η οποία έχει δυσμενέστατες συνέπειες τόσο για τους νόμιμους εμπόρους όσο και για την ίδια την Πολιτεία”. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε, το κράτος παρουσιάζει μεγάλες
 απώλειες από τη μη απόδοση ΦΠΑ, ενώ και οι νόμιμα δραστηριοποιούμενοι στον κλάδο του εμπορίου, που κατέβαλλαν κανονικά (τουλάχιστον προ... κρίσης) τους φόρους και τις λοιπές υποχρεώσεις τους, αναγκάζονται συχνά να βγουν στην ανεργία, εξαιτίας του άγριου και αθέμιτου ανταγωνισμού, που υφίστανται.
Τους παίρνουν με τα... σκουπόξυλα!
Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), οι τζίροι του παραεμπορίου ανέρχονται σε... δυσθεώρητα ύψη (εκτιμάται ότι φτάνουν αρκετά δισ.).
Το καυτό αυτό ζήτημα τέθηκε αυτές τις μέρες και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Λιανικού Εμπορίου της ΕΣΕΕ, στην οποία συμμετέχουν από την Πάτρα τόσο ο Γ. Ρώρος όσο και ο Ηλ. Παυλίδης. Εκεί, λοιπόν, οι συμμετέχοντες κατέθεσαν την απόγνωσή τους, προειδοποιώντας ότι το πρόβλημα τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, όχι μόνο στην Αθήνα, όπου η κατάσταση φαίνεται πια να είναι απολύτως τραγελαφική -για παράδειγμα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, στην οδό Ερμού, οι καταστηματάρχες, κατά καιρούς, έχουν προχωρήσει σε πράξεις αυτοδικίας, επιχειρώντας να διώξουν με τα σκουπόξυλα τους πλανόδιους-, αλλά και στην περιφέρεια.
Τέλος, ο Γ. Ρώρος παρατήρησε ότι το χρόνιο αυτό πρόβλημα αποκτά ακόμη πιο εφιαλτικές διαστάσεις όταν συνυπάρχει με την κρίση που έχει πλήξει βάναυσα και την αγορά, εντείνοντας την απελπισία και το αδιέξοδο των συναδέλφων του εμπόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.