Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Με αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής Αγρινίου χάθηκε η μοναδική προϋπόθεση ένταξης τριών μικρών βιολογικών καθαρισμών στο "ΕΠΕΡΑΑΑ"

Με βάση την πρόσκληση 2.11 με  Α.Π.: Οικ. 184864 / Π88 / 31-12-2010 της  ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»  του ΥΠΕΚΑ ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου κ. Δημήτρης Σταμάτης προτείνε στη συνεδρίαση της 30ης Μαρτίου 2011 την υποβολή ΩΡΙΜΗΣ πρότασης για την χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (ΕΕΛ) ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΝΕΡΟΜΑΝΑΣ, ΚΑΛΙΘΕΑΣ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ» η οποία αφορούσε προϋπολογισμένη δημόσια δαπάνη 2.135.000,00 ευρώ.
Την πρόταση του ο κ. Σταμάτης την κατέθεσε στον Δήμαρχο Αγρινίου, για να την υπογράψει και να την καταθέσει την επομένη ημέρα 31η Μαρτίου 2011, αφού όπως δήλωσε στο Συμβούλιο ήταν η τελευταία ημέρα που το πρόγραμμα θα ήταν «ανοικτό» σε τέτοιου είδους προτάσεις.
Τελικά η Δημοτική Αρχή, καμία ενέργεια δεν έκανε προς τούτο, με αποτέλεσμα... σε αυτή την δύσκολη οικονομικά συγκυρία να μην υπάρξουν καν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός έργου απαραίτητου για την κάλυψη των αναγκών αποχέτευσης των οικισμών αυτών, με την κατασκευή τριών αυτόνομων μονάδων επεξεργασίας λυμάτων τύπου compact (μίας ανά οικισμό) και των αντίστοιχων δικτύων αποχέτευσης.
Οι οικισμοί αυτοί, όπως είναι γνωστό σε όλους, είναι απομακρυσμένοι και ενδείκνυται η κατασκευή μικρών αυτόνομων συστημάτων βιολογικού καθαρισμού τύπου Compact με στόχο την προστασία των υπόγειων υδροφορέων, των πηγών υδροδότησης, γενικότερα της δημόσια υγιεινής, αλλά και της Λίμνης Τριχωνίδας η οποία αποτελεί ευαίσθητο οικοσύστημα το οποίο ως γνωστόν έχει χαρακτηρισθεί περιοχή NATURA.
Η πρόταση περιελάμβανε 5 υποέργα /συμβάσεις:
1ο Υποέργο
Ολοκληρωμένη Προμελέτη ΕΕΛ, οριστική μελέτη δικτύων και υποστηρικτικές μελέτες
Προεκτιμώμενο κόστος 325.000 ευρώ  συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ
2ο Υποέργο
Ολοκληρωμένο το δίκτυο αποχέτευσης, προσαγωγής λυμάτων   και απαγωγής επεξεργασμένων λυματων και Βιολογικός καθαρισμός σε κανονική λειτουργία.
Προεκτιμώμενο κόστος 1.600.000 ευρώ  συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
3ο Υποέργο
Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Τεχνικού Σύμβουλου καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης της πράξης και έως την λήξη και αποπληρωμή αυτής.
Προεκτιμώμενο κόστος 100.000 ευρώ  συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
4ο Υποέργο
Συνδέσεις με τα δίκτυα ΟΚΩ
Προεκτιμώμενο κόστος 50.000 ευρώ  συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
5ο Υποέργο
Την αγορά του γηπέδου που προβλέπεται στην ΠΠΕΑ
Προεκτιμώμενο κόστος 60.000 ευρώ  συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Η υποβολή της παραπάνω πρότασης και του σχετικού φακέλου  ήταν απαραίτητή αφού με την κατάθεση της θα μπορούσε να εξασφαλισθεί και η χρηματοδότηση του έργου αλλά και η μελέτη για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού τύπου compact  στους ανωτέρω οικισμούς του Δήμου μας.
Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι η μελέτη δεν απαιτούσε ίδια συμμετοχή του Δήμου  και  ήταν η καταλληλότερη και η πλέον ενδεδειγμένη για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των παραπάνω Τοπικών Κοινοτήτων.
Επισυνάπτουμε την ΑΙΤΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ (κλικ ΕΔΩ για να την δείτε), το ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ (κλικ ΕΔΩ) και τη ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΕΡΙ ΜΗ ΔΙΠΛΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ  (κλικ ΕΔΩ της προτεινόμενης πράξης και ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να δικαιολογήσει την αδιαφορία της απέναντι στο συγκεκριμένο έργο, αφού για μας δεν είναι κατανοητή αυτή η αδράνεια που έδειξε, ιδιαίτερα μάλιστα σε αυτή την περίοδο, που το πολιτικό όφελος δεν μπορεί να είναι υπεράνω του Κοινωνικού και Οικονομικού οφέλους των Δημοτών, της Περιοχής και του Περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.