Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Το Σάββατο έγινε αποκλεισμός διοδίων του Ρίου απο το Δήμο Πατρέων

Ο αποκλεισμός των διοδίων του Ρίου από τη Δημοτική Αρχή του Γιάννη Δημαρά (σύσσωμη η δημοτική αντιπολίτευση δεν συμμετείχε στην κινητοποιήση με το χαρακτήρα της οποίας διαφώνησε) και περί τους 250 δημότες, έληξε στη 1 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου. Το πρόβλημα όμως σχετικά με το τι θα γίνει με τα απορρίμματα της Πάτρας παραμένει αναπάντητο και από την πλευρά του Δήμου και από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε κόντρα.
Η Δημοτική Αρχή είχε οργανώσει κινητοποίηση με προσυγκεντρώσεις σε σημεία της πόλης για μετάβαση στο χώρο όπου θα γινόταν ο αποκλεισμός. Η διάθεση ωστόσο του κόσμου, αλλά και ο καιρός δεν στάθηκαν "σύμμαχος" της, ώστε να παρουσιαστεί μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση όπως θα την επιθυμούσαν ο Δήμαρχος και το επιτελείο του για να λειτουργήσει ως μέσον πίεσης στο Υπουργείο Εσωτερικών να αποδεχθεί τη θέση του κ. Δημαρά για τα σκουπίδια της Πάτρας. Δηλαδή να κλείσει ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, πράγμα το οποίο ήταν και προεκλογική δέσμευση του εκλεγμένου Δημάρχου, και τα σκουπίδια του Δήμου Πατρέων να μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ του Φλόκα.


Στις 11 το πρωί του Σαββάτου με τη συμπαράσταση του Τομεάρχη της ΝΔ, βουλευτή Αχαΐας Νίκου Νικολόπουλου, του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη, των αντιδημάρχων, των δημοτικών συμβούλων, στελεχών του Δήμου, και δεκάδων δημοτών, ο Δήμαρχος Πάτρας Γιάννης Δημαράς προχώρησε στον δίωρο αποκλεισμό των διοδίων του Ρίου όπως είχε από ημέρες εξαγγείλει η Δημοτική Αρχή.

Απορριμματοφόρα του Δήμου με μαυροκόκκινα πανό στα οποία είχε γραφτεί "Η Ξερόλακκα δεν αντέχει άλλο. Επιτέλους έως εδώ η αδιαφορία των αρμοδίων. Λύση τώρα για να μη μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους" καθώς κι άλλα μηνύματα, απέκλεισαν τη διέλυση των οχημάτων, τα οποία έπρεπε να κάνουν παράκαμψη για συνεχίσουν την πορεία τους.
Η κινητοποίηση έγινε υπό βροχή. Ο Δήμαρχος Γιάννης Δημαράς στην ομιλία του καταφερόμενος για μια ακόμη φορά κατά της Υφυπουργού εσωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη,
για τον τρόπο που αυτή τον αντιμετώπισε στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν  στην Αθήνα με τον Περιφεριεάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, τον Γενικό Γραμματέα της διευρυμένης Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Τάσο Αποστολόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο. Σε εκείνη τη συνάντηση η Υφυπουργός ζήτησε από το Δήμαρχο Πατρέων να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων.
Ο κ. Δημαράς είπε στους συγκεντρωμένους ότι η Δημοτική Αρχή ενδιαφέρεται για τις τσέπες των δημοτών της Πάτρας και όχι για τις τσέπες κάποιων άλλων, χωρίς όμως να κατονομάζει αυτούς τους "κάποιους άλλους". Σημειολογικά αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Δημαράς χρησιμοποίησε, προφανώς με στόχο να δώσει έμφαση, τη φράση "Δεν χρωστάμε σε κανέναν" που έλεγε προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου."Η δημοτική Αρχή με τη σημερινή κινητοποίηση, αλλά και με τον κόσμο που ανταποκρίθηκε σήμερα, εδώ, στο κάλεσμά της, δείχνει ότι δεν χρωστάει σε κανέναν, παρά μόνο στους πολίτες της Πάτρας" είπε σε μια αποστροφή του λόγου του Δήμαρχος, ο οποίος έδωσε και το στίγμα των προθέσεών του να κατεβαίνει στους δρόμους και για άλλα θέματα της πόλης.
Ομιλία Δημάρχου κ. Γ. Δημαρά
Απευθυνόμενους στους συγκεντρωμένους, πολίτες ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς τους ευχαρίστησε για τη δυναμική συμμετοχή τους και υπογράμμισε ότι το πλέον σημαντικό είναι το γεγονός ότι στον αποκλεισμό δεν συμμετείχαν  μόνο κάτοικοι της Ξερόλακκας, αλλά κάτοικοι από όλες τις περιοχές της Πάτρας από το ένα της άκρο μέχρι το άλλο, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι πολίτες έχουν καταλάβει πως το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι πρόβλημα όλης της πόλης. Ότι έχουν συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους. Ο κ. Δημαράς τόνισε επίσης ότι ο αποκλεισμός είναι η  πρώτη  μιας σειράς δυναμικών κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών και υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στο τι θα γίνουν τα σκουπίδια άμεσα και όχι μετά από 4 χρόνια, κάνοντας σαφές ότι το αίτημα της κινητοποίησης είναι να γίνει αποδεκτό το σχέδιο του Δήμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός. «Ο Δήμος και οι κάτοικοι της Πάτρας ζητούν να δεχτεί η κυβέρνηση την λύση που προτείνουμε για να μην μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους της πόλης. Για αυτό παλεύουμε» είπε ο κ. Δημαράς  
Ο Δήμος ζητά:
- Να μεταφερθούν τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ του Φλόκα, εκεί που άλλωστε έχει επιλεγεί και από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό να κατασκευαστεί το Εργοστάσιο και ως εκ τούτου να καταλήγουν τα απορρίμματα όλου του Νομού Αχαΐας.
- Να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ του Φλόκα, ώστε να προστατευτεί απόλυτα η δημόσια υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος.
- Να εξελιχθεί δημόσια διαβούλευση για το θέμα του εργοστασίου, ώστε να διασφαλιστεί η περιβαλλοντικά ωφέλιμη λειτουργία του και με οικονομικούς όρους που δεν θα είναι δυσβάσταχτοι για τους δημότες.
Η κινητοποίηση στα διόδια είναι συνέχεια της τακτικής που τηρεί ο κ. Δημαράς στο θέμα των απορριμμάτων. Ο Δήμαρχος Πατρέων έχει καταγγείλει δημόσια ότι η σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή του εργοστασίου πάσχει, αφήνοντας μάλιστα να υπονοηθεί ότι "φωτογραφίζει" συγκεκριμένο εργολήπτη. "Πατώντας" σε αυτό καθώς και στον περιφερειακό σχεδιασμό ο κ. Δημαράς προσπαθεί να κλείσει από τώρα το ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, ικανοποιώντας έτσι και τους κατοίκους της εκεί περιοχής που τον στήριξαν στις εκλογές, και πιέζει να πάνε τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ του Φλόκα. Λέγεται μάλιστα ότι αν η προσπάθεια για το Φλόκα αποτύχει ο κ. Δημαράς και οι συνεργάτες του έχουν εξετάσει ήδη κι άλλες λύσεις, π.χ. όπως να γίνει ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας σταθμός μεταφόρτωσης και διαλογής των απορριμμάτων και στη συνέχεια αυτά να μεταφέρονται δεματοποιημένα σε άλλο ΧΥΤΑ της χώρας. Το κόστος όμως μιας τέτοιας επιλογής θα είναι υψηλό για τις τσέπες των δημοτών γι' αυτό και η επιμονή της Δημοτικής Αρχής είναι για λύση μέσω του Φλόκα. Έτσι με τις διεκδικήσεις και με τις διαβουλεύσεις ουσιαστικά η Δημοτική Αρχή κερδίζει χρόνο και εξακολουθεί να λειτουργεί το ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, εξασφαλίζοντας περιθώρια να συζητά πιθανόν και άλλες λύσεις π.χ. όπως αυτή της Καλαμάτας με τα συτήματα του κ. Σούκου από τη Λάρισα.

Στο μεταξύ από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Η δημοτική αντιπολίτευση, πόσω δε μάλλον το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν στάθηκαν ποτέ στην καταγγελία που αφορά στην προκήρυξη για το εργοστάσιο απορριμμάτων και δεν ζήτησαν από τον κ. Δημαρά να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί. Μάλιστα το Υπουργείο Εσωτερικών όφειλε, όπως υποστηρίζεται από τους κύκλους της Δημοτικής Αρχής, να ελέγξει την καταγγελία του Δημάρχου Πατρέων.
Εκ νέου διαφοροποίηση του κ. Παπαγιαβή
Όπως όλα δείχνουν το θέμα θα απασχολήσει επί μακρόν την πόλη, τους δημότες, τη δημοτική αντιπολιτευση, αλλά και τη Δημοτική Αρχή η οποία έχει να αντιμετωπίσει και τις εκ των έσω αντιδράσεις και διαφωνίες. Συγκεκριμένα ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Δημαρά, κ. Παναγιώτης Παπαγιαβής μιλώντας το πρωί του Σαββάτου σε εκπομπή του "Ράδιο Γάμμα" για την κινητοποίηση του Δήμου, αφενός τη χαρακτήρισε παράνομη διότι όπως υποστήριξε δεν έχει ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για μεταφορά της από την Πέμπτη, όπως είχε αποφασιστεί, για το Σάββατο, αφετέρου έθεσε θέμα "καπελώματος" της κινητοποίησης από τη ΝΔ τονίζοντας ότι πρώτοι σε αυτή έσπευσαν ο τομεάρχης της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος και τα άλλα στελέχη της ΝΔ στο Δήμο Πατρέων η κ. Λένα Καλεντζώτη, ο κ. Σιγαλός κι άλλοι.
Από την πλευρά του ο τέως δημοτικός σύμβουλος κ. Σπύρος Καραχάλιος "χρέωσε" στη Δημοτική Αρχή ότι με την κινητοποιήση γίνεται παρακώλυση συγκοινωνιών κάτι που, όπως είπε, είναι παράνομο.
ΠΗΓΗ: http://www.attacktv.gr/Pages/viewVideoArticle.aspx?ID=25860

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.