Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

“Μαλλιά κουβάρια” στο Δημοτικό Συμβούλιο Πατραίων

Ξεκινούν τις κινητοποιήσεις τελικά τα μέλη της δημοτικής Αρχής μετά την απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου για δίωρο συμβολικό αποκλεισμό των διοδίων του Ρίου την ερχόμενη Πέμπτη από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι.
Την απόφαση έλαβε κατά πλειοψηφία πριν από λίγη ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο αφού προηγήθηκε μία επεισοδιακή συνεδρίαση παρουσία των κατοίκων της Ξερόλακκας που τάσσονται στο πλευρό του Δημάρχου.
Την πρόταση του κ. Δημαρά δεν ψήφισε η παράταξη του κ. Κατσικόπουλου, κατά ψήφισε και η παράταξη του Κώστα Χριστόπουλου, απείχαν ο Ανδρέας Τζουραμάνης και ο Δημ. Αϊβαλής, ενώ ο Χρήστος Πατούχας ψήφισε το ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη του Κώστα Πελετίδη.
Σε τεταμένο κλίμα η συνεδρίαση
Σε ιδιαίτερα οξυμμένο κλίμα -όπως, άλλωστε, αναμενόταν, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, ξεκίνησε, στις 2 μ.μ. της Παρασκευής, η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποκλειστικό αντικείμενο το πρόβλημα των σκουπιδιών, την οποία είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, την Πέμπτη, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη σύσκεψη με την υφυπουργό Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, από την οποία, μάλιστα, είχε αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μόλις η υφυπουργός τον επέπληξε για τη στάση που τηρεί στο θέμα του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων
Ο κ. Δημαράς ήταν ο πρώτος που έλαβε το λόγο στη συνεδρίαση (στην οποία παρευρίσκονταν περί τους 20 κατοίκους της περιοχής της Ξερόλακκας, που παρενέβαιναν δυναμικά, αρκετές φορές), προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα, προς το οποίο τόνισε ότι “θα πρέπει να μιλήσουμε έξω από τα δόντια” και να........
 λάβουν το λόγο όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Απηύθυνε, επίσης, το ερώτημα “ποιος φοβάται τη διαφάνεια και γιατί” και υπογράμμισε ότι “η σιωπή είναι συνενοχή”. Απευθυνόμενος δε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα κάλεσε “να επαναλάβουμε ως Σώμα ένα ισχυρό όχι στη συνέχιση της λειτουργίας της Ξερόλακκας” και πρότεινε να ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις, με παράλληλη ενημέρωση των πολιτών, αλλά και συμβολικό αποκλεισμό των διοδίων του Ρίου, την προσεχή Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι.
Κατσικόπουλος προς Δημαρά: Είστε υπεύθυνος, αν χαθεί το εργοστάσιο
Λαμβάνοντας το λόγο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Κατσικόπουλος υπέδειξε, κατ' αρχήν, ότι θα έπρεπε να έχουν κληθεί και οι άλλοι συναρμόδιοι φορείς, όπως το ΤΕΕ, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας κ.ά. και χαρακτήρισε πρωτοφανή τα όσα πρότεινε ο Δήμαρχος για κινητοποιήσεις. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο ζήτημα του εργοστασίου, υποστήριξε ότι “παραδόθηκε ένα έργο με ωριμότητα 99%” κι ότι “έγιναν όλα με διαφάνεια”. Και πρόσθεσε: “Έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι, έχει γίνει μελέτη προέγκρισης χωροθέτησης κι έχουμε δεσμευμένους πόρους 60 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ, για την κατασκευή του”. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να έχουν τελειώσει όλα μέχρι τα τέλη Μαΐου, αλλιώς το έργο θα χαθεί. Και στο σημείο αυτό, στρεφόμενος προς την πλειοψηφία, ανέφερε: “Κάντε παρατηρήσεις στο έργο, κάντε ό,τι θέλετε, αλλά μην απεμπολήσετε ένα έργο που αποτελεί ανάσα για την περιοχή μας”.
Σχετικά με το Φλόκα, ο κ. Κατσικόπουλος είπε ότι εκεί το μόνο που υπάρχει είναι αδειοδότηση για ένα ΧΥΤΥ που θα δέχεται τα υπολείμματα από το εργοστάσιο. “Όμως”, όπως εξήγησε, “αν πάμε τα σκουπίδια τώρα, δεν θα γίνει το εργοστάσιο”. Και πρόσθεσε ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, “θα πρέπει να γίνουν νέες μελέτες, αλλά με τι χρήματα;”. Κάλεσε, επίσης, το Δήμαρχο να εξηγήσει τι εννοεί όταν κάνει λόγο για κινητούς σταθμούς μεταφόρτωσης. “Δεν θα είναι σταθεροί κάπου;”, αναρωτήθηκε. Παρατήρησε δε ότι, “για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει κοινωνική συναίνεση” και διερωτήθηκε: “Υπάρχει κάτι τέτοιο; Την έχουμε εξασφαλίσει;”.
Μιλώντας, εξάλλου, για την Ξερόλακκα, σημείωσε ότι έχει μετατραπεί από ΧΥΤΑ σε ΧΑΔΑ, όμως θα πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται και προκάλεσε το Δήμαρχο να πει τι ακριβώς έχει συμφωνήσει με τους κατοίκους της περιοχής και πόση ανοχή έχει πάρει από αυτούς, “για να ξέρουμε πού θα πάμε τα σκουπίδια”. Έκλεισε δε την τοποθέτησή του απευθυνόμενος προς τον κ. Δημαρά και λέγοντάς του ότι τον καθιστά “υπεύθυνο, αν χαθεί το εργοστάσιο”.
Τι υποστήριξαν Χριστόπουλος, Πελετίδης
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Κώστας Χριστόπουλος, σχολιάζοντας τις προτάσεις του Δημάρχου, παρατήρησε ότι “μας λέτε να ξεκινήσουμε ανάποδα, από τις κινητοποιήσεις, κι έχετε αποφύγει το ενδιάμεσο, δηλαδή δεν έχουμε ακούσει ένα συνολικλό σχεδιασμό”. Συμπλήρωσε δε ότι “με αυτή τη νεφελώδη κατάσταση δεν μπορούμε να πείσουμε κανένα, για να εξασφαλίσουμε κοινωνική συνοχή”. Επίσης, κατηγόρησε τον κ. Δημαρά για προσχεδιασμένη στάση, εισπράττοντας την αρνητική απάντηση του Δημάρχου, μέσω ενός κειμένου το οποίο ανέγνωσε ο κ. Δημαράς...
Όσο για τον Κ. Πελετίδη, επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση Πάτρας” είπε πως, “όταν υπάρχει εκνευρισμός, δεν φαίνεται η ουσία των προβλημάτων” και κατήγγειλε ότι “όλη η συζήτηση γίνεται για το πώς θα κερδίσουν κάποιοι χρήματα, μέσα από τη διαχείριση των σκουπιδιών”. Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε το σημείο της παρέμβασής του στο οποίο έκρινε ότι “η κυρία Τζάκρη εξευτέλισε τον Γ. Δημαρά σαν δήμαρχο”.
Αρκετές ήταν στη συνεδρίαση οι στιγμές κατά τις οποίες η κατάσταση έδειξε να ξεφεύγει από τα όρια. Για παράδειγμα, κάτι τέτοιο συνέβη όταν ο Δήμαρχος Πατρέων, σχολιάζοντας τα όσα είπε το πρωί σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Δ. Κατσικόπουλος, τον κατηγόρησε ευθέως ότι ζήτησε να χυθεί αίμα και δεν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει ούτε συγγνώμη. Η βαριά αυτή κατηγορία προκάλεσε την άμεση και έντονη αντίδραση όχι μόνο του άμεσα θιγόμενου επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, που εξήγησε πως αυτό που είπε είναι πως τόσα χρόνια έχει χυθεί αίμα μεταφορικά, για να φτιαχτούν οι ΧΥΤΑ και πρόσθεσε πως λυπάται για το γεγονός ότι ο Δήμαρχος θέλει να πυροδοτήσει το κλίμα, κάτι το οποίο, κατά τη γνώμη του, κάνει για να ξεφύγει από τις ευθύνες του, αλλά και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με τους κ.κ. Αϊβαλή και Χριστόπουλο να κάνουν λόγο για “παραλήρημα” του Δημάρχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.