Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη

Εισόδημα στους αγρότες, τόνωση της γεωργικής παραγωγής, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα στα προϊόντα, σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση και διέξοδο στους νέους καλλιεργητές θα προσφέρει το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», η πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που παρουσίασε σήμερα το απόγευμα στην Πάτρα, σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ο Υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης.
Ο κ. Σκανδαλίδης περιέγραψε ευκρινώς το πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το Υπουργείο διευκρινίζοντας ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο για τα προϊόντα που θα ενταχθούν στο «καλάθι» θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την χρηματοδότηση και την θεσμική και οργανωτική στήριξη του Υπουργείου.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο οποίος συνοδευόταν από τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Κουτσούκο υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία του «Καλαθιού της Περιφέρειας» που αφορά όλες τις Περιφέρειες της χώρας αποτελεί μια δυναμική πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη.    
Ο κ. Σκανδαλίδης, απαντώντας στη συνέχεια σε αιτήματα που τέθηκαν από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα προανήγγειλε:

  • Αποκέντρωση στη Διαχείριση των αρδευτικών πόρων με μεταβίβαση των ΓΟΕΒ στις Περιφέρειες, με λυμένα τα χρέη τους.
  • Χρηματοδότηση των Σχεδίων Βελτίωσης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων στη Δυτική Ελλάδα, με ποσό ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ και δυνατότητα ένταξης στα Σχέδια Βελτίωσης και των θερμοκηπίων.
  • Αποκέντρωση στη διαδικασία της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, με την ευθύνη να περνά στην Περιφέρεια.
  • Αξιοποίηση, με σχεδιασμένο τρόπο, εκτάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Δυτική Ελλάδα που μένουν σήμερα ανεκμετάλλευτες.  
Στην εισήγηση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, αφού καλωσόρισε στη Δυτική Ελλάδα τον κ. Σκανδαλίδη, τόνισε ότι «η μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνει η πατρίδα μας σήμερα, χτύπησε με μεγαλύτερη μανία την Περιφέρειά μας. Την χτύπησε γιατί τη βρήκε αδύναμη από τις φωτιές, τους σεισμούς, τις πλημμύρες, τη φτώχεια και την ανεργία και κυρίως από τα διαρθρωτικά προβλήματα που έχει και που την κρατούν μέχρι τώρα ουραγό. Όμως δεν τα παρατάμε. Αγωνιζόμαστε από την πρώτη στιγμή να μετατρέψουμε την δύσκολη οικονομική συγκυρία σε ευκαιρία ανάπτυξης για τον τόπο μας, για να κάνουμε τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις μας περισσότερο ανταγωνιστικά».
Στη συνέχεια ο κ. Κατσιφάρας υπογράμμισε ότι «είμαστε πεισμένοι –και αυτό είναι............................
το νόημα όλων μας των πρωτοβουλιών- ότι η μόνη ασφαλής διέξοδος από την κρίση είναι η ανάπτυξη. Με καινοτόμες ενέργειες και ελαχιστοποιώντας τη χρήση πόρων προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κοινωνία των πολιτών, την υγιή  επιχειρηματικότητα και την απασχόληση μέσα σε ένα κλίμα ίσων ευκαιριών, διαφάνειας και σεβασμού στο περιβάλλον. Η διαρθρωτική και οργανωτική αδυναμία της αγροτικής δραστηριότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νέου οικονομικού περιβάλλοντος έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, την επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου και το έλλειμμα προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας. Το σημαντικότερο όμως δυσμενές αποτέλεσμα είναι η εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους νέους.  Οφείλουμε να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα. Δεν την προσπερνάμε.
Ο παραγωγικός μας ιστός στον πρωτογενή τομέα έχει, σχεδόν, καταρρεύσει. Είναι επείγουσα η ανάγκη και η προτεραιότητα να περάσουμε γρήγορα και οργανωμένα σε ένα νέο μοντέλο, σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης.  Αυτήν  τη στιγμή το χαρακτηριστικό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι το υψηλό ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού, κυρίως στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία. Ωστόσο ο πρωτογενής τομέας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρότι αποτελεί σημαντικό πόλο απασχόλησης και οικονομικής δραστηριότητας έχει χαμηλή ανταγωνιστικότητα λόγω υψηλού κόστους και χαμηλής ποιότητας των προϊόντων, αλλά και λόγω των αδυναμιών που υπάρχουν στον τομέα διακίνησης και εμπορίας. Είναι λοιπόν φυσικό η μεγάλη συμμετοχή του προβληματικού πρωτογενή τομέα στο εισόδημα και την απασχόληση να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και αρνητικά τον δείκτη ανάπτυξης και ευημερίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα αυτή να κατατάσσεται στην τελευταία θέση της χώρας μας».
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς και στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας στη Δυτική Ελλάδα, όπως το χαμηλό εισόδημα των αγροτών, το χαμηλό επίπεδο σύνδεσης της έρευνας αγοράς αγροτικών προϊόντων με την παραγωγή, το χαμηλό επίπεδο αγροτικής ασφάλειας, οι περιορισμένες βιολογικές καλλιέργειες, η μικρή και αναποτελεσματική οργάνωση των αγροτών κ.α.
«Υπάρχουν τομείς που, παρά τα προβλήματα, μάς δείχνουν ένα δρόμο», είπε ο κ. Κατσιφάρας. Και πρόσθεσε: «Διαθέτουμε, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ένα εξαιρετικό και ισχυρό ζωικό κεφάλαιο που ξεπερνά τα 2,3 εκατομμύρια αιγοπρόβατα, τις 90.000 βοοειδή και τις 20.000 χοιρινά. Πρέπει να εργαστούμε στον τομέα της κτηνοτροφίας που, με τις κατάλληλες δράσεις μας, μπορεί να έχει θαυμάσιο μέλλον. Έχουμε επίσης το εξαιρετικό παράδειγμα της Ένωσης των Καλαβρύτων που είναι ένα καλό παράδειγμα για όλους μας. Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι και οι παραγωγικές-εξαγωγικές επιδόσεις στον τομέα της φράουλας. Οφείλουμε να δούμε τα προβλήματα, να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή τους για να πάμε ακόμα καλύτερα.  Όπως επίσης πρέπει να εντοπίσουμε όλες τις επί μέρους περιπτώσεις των παραγωγών που εγκαταλείπουν τους παλιούς τρόπους και αναζητούν νέους δρόμους για την αγροτική οικονομία, που αναζητούν το νέο πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης. Εμείς από τη δική μας πλευρά θα διεκδικήσουμε τα μέγιστα κονδύλια από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης, απευθυνόμενος στον κ. Σκανδαλίδη, εστίασε σε τέσσερις βασικές παρεμβάσεις που πρέπει να αναληφθούν για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα:
1. Στον εκσυγχρονισμό και στη βελτίωση της λειτουργίας των αρδευτικών δικτύων στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. «Οι ΤΟΕΒ είναι ακέφαλοι και υπερχρεωμένοι. Το θεσμικό τους πλαίσιο είναι ξεπερασμένο ενώ τα δίκτυα απηρχαιωμένα και ο κίνδυνος να μην ποτιστούν οι καλλιέργειες μέσα στο 2011 είναι ορατός, αν δεν παρθούν αμέσως αποφάσεις», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας.
2. Στην άμεση ανάγκη για σχέδια βελτίωσης σε καλλιέργειες αιχμής με την ένταξη χαμηλού και μεσαίου τύπου θερμοκηπίων ως επιλέξιμα για την καλλιέργεια λαχανοκομικών προϊόντων και φράουλας.

3. Στην αξιοποίηση του προγράμματος άμεσων ενισχύσεων προς τους καπνοπαραγωγούς σε περιοχές που έχασαν το 50% των επιδοτήσεων από τα δικαιώματά τους επειδή εγκατέλειψαν την παραγωγή. «Το πρόγραμμα των 583 εκατ. ευρώ πρέπει να ‘τρέξει’ γρήγορα», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

4. Στην πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων και τη συνεργασία της έρευνας με τους μηχανισμούς υποστήριξης. Το ζήτημα αυτό απαντά και στην οργάνωση υπηρεσιών και οργανισμών (ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΔΗΜΗΤΡΑ) του Υπουργείου ώστε να υπάρχει ισχυρός μηχανισμός υποστήριξης του αγρότη-παραγωγού σε επίπεδο Περιφέρειας.

Για το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» ο κ. Κατσιφάρας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «αποτελεί για τον αγροτικό κόσμο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ένα πολύτιμο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων που αναφέρθηκαν προηγουμένως γιατί θα συμβάλει τόσο στην αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος των παραγωγών όσο και στον εφοδιασμό της
αγοράς με φθηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για ικανοποίηση του καταναλωτή. Χαιρετίζουμε την προσπάθεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη δημιουργία του ‘αγροτικού καλαθιού’ στην Περιφέρειά μας, που θα οδηγήσει:

·      στην αύξηση της παραγωγής αλλά κυρίως της κατανάλωσης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.
·      στην ανάδειξη του αγροδιατροφικού προτύπου της Δυτικής Ελλάδας
·      στην προώθηση των προϊόντων με Εθνικό και Περιφερειακό σήμα (Ελληνικό brand name), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
·      Στην πιστοποίηση της αναγνωρισμένης ποιότητας των προϊόντων της γεωγραφικής ενότητας της Δυτικής Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.