Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ξεχείλισε η οργή κατά της τρόικας, του μνημονίου και των κυβερνώντων - Οι μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων στην Πάτρα - ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ

Με δύο μαζικές πορείες, χιλιάδες εργαζόμενοι, νεολαίοι και φορείς της Πάτρας, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης, της τρόικας και του Μνημονίου. Αντίθεση που εκφράστηκε μέσα από συνθήματα όπως "δεν σε θέλει ο λαός παρ' το ΔΝΤ και μπρος" και "αλί αλί, Γιωργάκη θα φύγεις σαν τον Μπεν Αλί". Τόσο η πορεία που ξεκίνησε έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ), όσο και η πορεία του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε από την πλατεία Γεωργίου, ήταν πολύ μαζικές - κάτι στο οποίο βοήθησε και ο καλός καιρός -  και με σαφώς περισσότερη συμμετοχή από αυτές της τελευταίας πανελλαδικής απεργίας της 15ης Δεκεμβρίου.
Η πορεία του ΕΚΠ, στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Όλγας), ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί. Πριν την πορεία σημειώθηκαν εντάσεις μικρής έντασης, όταν ομάδα διαδηλωτών εκσφενδόνισε αυγά στο μπαλκόνι του ΕΚΠ, ενώ σημειώθηκε και μια συμπλοκή προς το τέλος της πορείας για άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια. Η πορεία πάντως που ακολούθησε, ήταν απόλυτα ειρηνική και η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, σε αντίθεση με άλλες πορείες αυτής της χρονιάς, ήταν ιδιαίτερα διακριτική. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το πανό του ΕΚΠ, στο μπλοκ του οποίου, βρισκόταν ο Δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς.
Στην πορεία μετείχαν πολλά σωματεία, από την ΕΒΟ Αιγίου, το σωματείο "Η Γαλαρία" και την ΕΙΝΑ, ως την Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας και το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, καθώς και μπλοκ φοιτητικών Συλλόγων, οργανώσεων και φορέων της Αριστεράς. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία προσφύγων, με πανό αλληλεγγύης στους 300.........
 μετανάστες απεργούς πείνας, με τους πρόσφυγες να φωνάζουν συνθήματα σε διάφορες γλώσσες. Η πορεία διέσχισε το κέντρο της Πάτρας και κατέληξε στην πλατεία Όλγας.
Ιδιαίτερα ογκώδης, ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην πλατεία Γεωργίου. Στη συγκέντρωση, την οποία περιφρουρούσαν μέλη του ΠΑΜΕ, παραχώρησε ομιλία ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Δημήτρης Αγγελόπουλος. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Πάτρας. Στην πορεία μετείχε πλήθος σωματείων, από το Συνδικάτο Οικοδόμων, ως το Σωματείο Μετάλλου, φορείς, μαθητές, φοιτητές μέσω του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Την πορεία, έκλεινε κομβόι τρακτέρ και αγροτικών, από αγρότες που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ.
Από νωρίς το πρωί, υπήρξε συστηματική περιφρούρηση διαφόρων εργασιακών χώρων. Μέλη του ΠΑΜΕ, περιφρούρησαν την απεργία σε τράπεζες, ενώ άλλα τραπεζικά καταστήματα περιφρουρήθηκαν από μέλη της Πρωτοβουλίας Σωματείων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επίσης, κλιμάκια του ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν περιφρουρήσεις στα εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής.
Σε ότι αφορά την κινητοποίηση του Εμπορικού Συλλόγου, αυτή τουλάχιστον στο κέντρο της Πάτρας, ήταν επιτυχημένη, καθώς το σύνολο σχεδόν των καταστημάτων παρέμειναν κλειστά. Αντίθετα, σε περιφερειακέ2 συνοικίες εκτός κέντρου, αρκετά μαγαζιά παρέμειναν ανοικτά, ενώ το ίδιο συνέβη και με πολλά σχολεία εκτός του κέντρου.
Τα καταστήματα εστίασης, που άνοιξαν μετά τις 12:00, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εμπορικού Συλλόγου, γέμισαν από κόσμο που ήταν στην πορεία. Να σημειωθεί επίσης ότι, μια περίπου ώρα μετά την πορεία, μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών, προκάλεσε ζημιές, στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, στην πλατεία Όλγας.
http://www.attacktv.gr/Pages/viewVideoArticle.aspx?ID=24113

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.