Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ψηφίσματα Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για Ολυμπία οδό και για την Ηλεία

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στην τελευταία του συνεδρίαση (Πύργος, Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου) καθόρισε το βασικό πλαίσιο της πολιτικής και της δράσης του πάνω σε δύο ζητήματα μείζονος σημασίας.
Πρόκειται για το ζήτημα της Ολυμπίας οδού και για το ζήτημα του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Οι σχετικές πολιτικές αποφάσεις αποτυπώθηκαν στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Περιφερειακού Συμβουλίου που ακολουθούν:   
                      ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΗΛΕΙΑΣ
«Στην  4η  Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας την Δευτέρα 14  Φεβρουαρίου 2011 κατά την συζήτηση του 3ου  θέματος  της Ημερησίας Διάταξης που ήταν «Συζήτηση και λήψη αποφάσεων για την ανασυγκρότηση-αναγέννηση της σεισμόπληκτης και πυρόπληκτης Ηλείας.» με εισηγητή τον  Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας  Χαράλαμπο Καφύρα.
ΕΚΤΙΜΗΘΗΚΕ :
            Τρισίμισι χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και 2,5 χρόνια μετά από τον σεισμό του 2008, παρά τις όποιες προσπάθειες που έγιναν, η ζωή.....
 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας δεν έχει επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και αντιθέτως βρίσκεται σε φάση βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής οπισθοδρόμησης και σε συνδυασμό με την γενικότερη οικονομική κρίση, η Ηλεία έχει εισέλθει σε περίοδο έντονης κρίσης.
            Μετά από τόσο καιρό από τις καταστροφές :
§  Οι υποσχέσεις έμειναν υποσχέσεις.
§  Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποζημίωσης του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, της παραγωγής, της ανακατασκευής των κτισμάτων, της περιβαλλοντικής προστασίας, της αναγέννησης του φυσικού περιβάλλοντος.
§  Δεν τηρούνται ούτε τα προτεινόμενα από τις επιστημονικές επιτροπές που συστήθηκαν για την κτηνοτροφία, τη γεωργία, το περιβάλλον και τις υποδομές.
ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ:
            Οι υποσχέσεις της πολιτείας και το Σχέδιο Ανασυγκρότησης παραμένουν ανεκπλήρωτες και ότι οι Ηλείοι περιμένουν την κοινοποίηση αυτού του Σχεδίου, ώστε η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας με την εφαρμογή του να βρεθεί τουλάχιστον στην ίδια αφετηρία με τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.
            Η υλοποίηση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Ηλείας αποτελεί διακομματική υπόσχεση. Καταναλώθηκε μεγάλο μέρος των χρημάτων από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών με υπόλοιπο λογαριασμού τώρα 118.000.000€. Καταναλώθηκε το σύνολο των χρηματοδοτήσεων (89.700.000€) του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. σε δαπάνες άσχετες από την ανακούφιση και ανασυγκρότηση των πληγέντων περιοχών.
            Κατανοώντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα που αφορά τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, όμως παρ’ όλα αυτά, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η Ηλεία πρέπει να βοηθηθεί.
ΕΚΡΙΝΕ :
            Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το 2010 :
-        Δεν είναι ικανοποιητικό, έχει ασάφειες και γενικεύσεις και αποφεύγει την εξειδίκευση για την ανασυγκρότηση της Ηλείας.
-        Επεκτείνει κατά πολύ το γεωγραφικό αντικείμενο του Νόμου από 4 Περιφερειακές Ενότητες σε 18.
-        Καταργεί τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών και τον αντικαθιστά με την δυσκίνητη Υπουργική Επιτροπή.
-        Δεν δεσμεύεται με τον προσανατολισμό του 50% των χρηματοδοτήσεων και δράσεων προς την Ηλεία.
-        Λείπουν δράσεις και ενέργειες όπως αυτές που αφορούν την νέα Ολυμπία, πανεπιστημιακές σχολές, πάρκα και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα.
-        Είναι ασαφείς οι πηγές χρηματοδότησης καθώς και οι τρόποι, οι μέθοδοι, τα χρονικά όρια και το μέγεθος των χρηματοδοτήσεων.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
Την  στήριξη  των αιτημάτων των Ηλείων, που συνοπτικά είναι :
o    Από τα  υπόλοιπο των   αδιάθετων  χρημάτων του ΕΤΑΕΑ δέσμευση του 50% από τα  118 εκ ευρώ για την Ηλεία εκτός αυτών που απαιτούνται για την οικιστική αποκατάσταση των πυρόπληκτων .
o   Το Σχέδιο πρέπει να κατατεθεί άμεσα στην Βουλή προς ψήφιση .
o    Την αναβάθμιση των υποδομών και την εκτέλεση μεγάλων έργων ώστε να αναζωογονηθεί ο Νομός μας:
-        Αεροδρόμιο « ΝΕΑ ΟΛΥΜΠΙΑ» στην  Ανδραβίδα,
-         αναβάθμιση του λιμανιού του Κατάκολου,
-        η επιτάχυνση και ολοκλήρωση της κατασκευής της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ και την σύνδεση του με το υφιστάμενο εθνικό οδικό δίκτυο ,τα λιμάνια, το αεροδρόμιο και τον οικιστικό ιστό ,
-        ο οδικός  άξονας  Πύργου – Τρίπολης,
-         εκσυγχρονισμός αρδευτικού δικτύου,
-        επέκταση φυσικού αερίου,
-        επέκταση και εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου μέχρι την Αρχαία Ολυμπία,
-        η δημιουργία Αυτόνομου ΤΕΙ και την ίδρυση Πανεπιστημιακών Σχολών στην Ηλεία, 
-         η ολοκληρωμένη  διαχείριση των στερεών αποβλήτων με εργοστάσιο και ΧΥΤΗ και
-         ο ολοκληρωμένος  χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός  της Ηλειας κ.λπ.)
o   Ολοκλήρωση της οικιστικής ανασυγκρότησης  των Πυρόπληκτων & Σεισμόπληκτων που συνάντα μεγάλες δυσκολίες χρηματοδότησης ιδιαίτερα στο τομέα των σεισμόπληκτων που άμεσα απαιτούνται 15.000.000 €.
o   Να τερματιστεί η δίωξη των πυροπαθών με τον καταλογισμό από τη ΔΟΥ σε βάρος όσων έλαβαν το επίδομα των 3.000 € και 10.000 € που μάλιστα φτάνει και σε κατασχέσεις της περιουσίας τους και να εκδοθεί νέα εγκύκλιος του Υπουργείου προς την Υ.Δ.Ε. με διευκρινήσεις που να καλύπτουν τους πραγματικούς πυρόπληκτους.
o   Άμεση χρηματοδότηση για το οδικό δίκτυο των πυρόπληκτων περιοχών βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση και κυρίως της Επαρχίας Ολυμπίας και κεντρικών οδικών αρτηριών όπως  της Κρέστενας –Ανδριτσαίνας και του δρόμου Ζαχάρω-Μάκιστος -Αρτέμιδα  που υπάρχουν έντονα φαινόμενα κατολισθήσεων και καθιζήσεων του οδοστρώματος στα παραπάνω οδικά δίκτυα.
o   Να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποζημίωσης του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου και της παραγωγής.
o   Την ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», του ΕΣΠΑ το γνωστό ΕΠΕΑΑ για την Ηλεία.
o   Στα πλαίσια της αναθεώρηση του ΕΣΠΑ , να υπάρξει προσανατολισμός νέων  έργων και δράσεων προς την Ηλεία.

ΖΗΤΑ
1.     Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για να του εκθέσουν τα προβλήματα και τα αιτήματα των φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας .
2.     Να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα όπως αναφέρονται στο παρόν ψήφισμα και περιγράφονται αναλυτικά στις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβούλιου.
3.     Την άμεση κατάθεση του Νομοσχεδίου βελτιωμένο, με τις προτάσεις των φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
4.     Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας που έχει υποστεί  δύο μεγάλες καταστροφές να τύχει ειδικής αντιμετώπισης παρά την οικονομική συγκυρία και το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
                                  ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ
«Στην  4η  Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας την Δευτέρα 14  Φεβρουαρίου 2011 κατά την συζήτηση του 2ου  θέματος  της Ημερησίας Διάταξης που ήταν «Πορεία και εξελίξεις του έργου της Ολυμπίας Οδού»» με εισηγητή τον  Αντιπεριφερειάρχη  Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Νικόλαο Υφαντή.
ΕΚΤΙΜΗΘΗΚΕ :
Η Ολυμπία Οδός αποτελεί έργο μείζονος σημασίας αφού διασυνδέει  τη Δυτική Ελλάδα με το εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων (Κόρινθος- Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Εύζωνοι) και ως εκ τούτου η ολοκλήρωσή του αποτελεί για την αιρετή Περιφέρεια ύψιστο αναπτυξιακό στόχο.
Το περιφερειακό Συμβούλιο αφού άκουσε τους εισηγητές και αφού συζήτησε διά μακρών όλες τις πτυχές του θέματος

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ  ΚΑΙ ΖΗΤΑ

Εγκρίνει την έκδοση ψηφίσματος με το παρακάτω περιεχόμενο:
1.     Να παραμείνει ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργία το κατασκευαστικό μέτωπο.
2.     Να παραμείνουν σε πλήρη λειτουργία και να αναπτυχθούν περαιτέρω όλα τα εργοτάξια του έργου.
3.      Να  πραγματοποιηθεί δραστική μείωση των διοδίων κατά την περίοδο κατασκευής του έργου.
4.     Να προβλεφθεί μείωση των διοδίων μετά την αποπεράτωση του έργου και να προβλεφθεί επίσης μειωμένη τιμή διοδίων για τους συχνούς χρήστες του αυτοκινητόδρομου.
5.     Να αυξηθεί το ποσοστό της δημόσιας συμμετοχής στο οικονομικό κόστος του έργου ώστε να μειωθεί η συνολική επιβάρυνση των πολιτών
6.     Να υλοποιηθεί η ανατολική χάραξη  στις περιοχές Βραχναιϊκων, νότια της Πάτρας και Ζαχάρως- Καϊάφα στην  Ηλεία.
7.     Να ενταχθούν στο έργο, οι συνδετήριοι κόμβοι σε βασικά σημεία οδικών αξόνων, καθώς και οι συνδέσεις  με  τον παραγωγικό ιστό της περιοχής (λιμάνια, αεροδρόμια, ΒΙ.ΠΕ).
8.     Την συγκρότηση επιτροπής- παρατηρητηρίου από μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την συστηματική παρακολούθηση της πορείας των εργασιών, των συναφών έργων και της λειτουργίας της Ολυμπίας οδού, το οποίο θα ενημερώνει σε τακτά διαστήματα το Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι λεπτομέρειες  της συγκρότησης θα αποφασιστούν σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
9.     Ανάκληση απολύσεων, να γίνει άμεση επαναπρόσληψη των απολυθέντων εργαζομένων στα εργοτάξια και να μην επιτραπούν αλλαγές στις συμβάσεις των εργαζομένων. Να γίνονται σεβαστά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Να τηρούνται οι συμβάσεις ειδικοτήτων έργων».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ    ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΠΕΤΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.