Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Επιθεώρηση Θάνου Μωραΐτη σε αναδασωτέες περιοχές

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η υλοποίηση του προγράμματος αναδασώσεων στην Αττική που εγκαινίασε ένα χρόνο πριν και  στο οποίο ενεργή συμμετοχή έχουν η Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, αρκετές ΜΚΟ, Εθελοντικές Οργανώσεις, μεμονωμένοι εθελοντές καθώς και σύνδεσμοι προστασίας των ορεινών όγκων της Αττικής. Ενδεικτικό είναι ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην Αττική είτε πρόκειται να δημοπρατηθούν άμεσα αναδασώσεις σε περίπου 15.000 στρέμματα με 800.000 δενδρύλλια.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Θάνος Μωραΐτης συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής κ. Παναγιώτη Σάσσαλο, επιθεώρησε πρόσφατα περιοχές της Αττικής στις οποίες υλοποιείται το φιλόδοξο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ. Σε δηλώσεις του ο κ. Μωραΐτης εξέφρασε την αισιοδοξία για την πορεία του προγράμματος το οποίο όπως ανέφερε «είναι το μεγαλύτερο....
 που έχει γίνει ποτέ» ενώ έκανε λόγο για τριπλασιασμό των αναδασώσεων σε όλη την χώρα. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι «το Υπουργείο εξασφάλισε εγκαίρως τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για την υλοποίηση των έργων αναδάσωσης και ακολουθώντας σχετική μελέτη η οποία έχει εκπονηθεί από το 2009 από τη Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής και περιλαμβάνει επιφάνειες στο Πεντελικό όρος, στον Υμηττό, στην Πάρνηθα, στο Μαραθώνα, στα Μέγαρα και αλλού, συνεχίζει συστηματικά τα έργα αναδάσωσης».
Ο κ. Μωραΐτης επισήμανε ότι «στόχος είναι η αποτελεσματική αναδάσωση όλων των τριπλοκαμένων περιοχών της Αττικής λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές οδηγίες των υπηρεσιών για το σεβασμό της φυσικής αναγέννησης που απαντάται –σπανίως κατά γενική ομολογία- ακόμη και σε τριπλοκαμένες περιοχές».
Οι περιοχές προς αναδάσωση έχουν χωριστεί σε επιφάνειες για την αποτελεσματική τους διαχείριση και με βάση τους κανονισμούς δημοσίων έργων εκτελείται το σύνολο των έργων που περιλαμβάνουν εργασίες  που διάνοιξης λάκκων, φύτευσης δενδρυλλίων, ποτίσματος και συντήρησης για δύο φυτευτικές περιόδους από τους αναδόχους των έργων. Κατ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται  η βέλτιστη απόδοση των εργασιών και η βιωσιμότητα των δενδρυλλίων.
Ο Υφυπουργός στη συνέχεια των δηλώσεων του έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες των στελεχών του Φ.Δ. Πάρνηθας που με υπερβάλλοντα ζήλο έχουν καταφέρει μια πραγματικά υποδειγματική δουλειά χρησιμοποιώντας σπόρους από τους πληθυσμούς της Πάρνηθας για να παράξουν δενδρύλλια Κεφαλληνιακής Ελάτης- η οποία ενδημεί στην περιοχή- και τα οποία εν συνεχεία φυτεύουν στην Πάρνηθα με τη βοήθεια εθελοντών που ο ίδιος ο Φορέας εκπαιδεύει ώστε να ανταποκριθούν επιτυχώς στην ιδιαιτερότητα των περιοχών προς αναδάσωση (εδάφη αρκετά πετρώδη).
Ελπιδοφόρα είναι επίσης η συνεργασία του ΥΠΕΚΑ με την εταιρεία ΤΙΤΑΝ η οποία έχει δεσμευτεί σε ένα πλαίσιο χορηγίας συνολικά 1.000.000 δενδρυλλίων. Ο κ. Μωραΐτης ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις του πως εκτιμά ότι «και άλλες εταιρείες αλλά και φορείς θα μπορούσαν να μιμηθούν αυτό το παράδειγμα και να ενταχθούν στο πρόγραμμα περιβαλλοντικών χορηγιών που ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες τις κοινωνίας και των επιχειρήσεων για Κοινωνική- Περιβαλλοντική Ευθύνη». Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα Υιοθεσιών που υλοποιεί το Υπουργείο σε συνεργασία με τη Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής. Επιχειρήσεις υιοθετούν μια περιοχή για την οποία έχει εκτελέσει ήδη μελέτη αναδάσωσης η οικεία υπηρεσία και αναλαμβάνει το σύνολο της αναδάσωσης είτε με ίδια μέσα, είτε με εθελοντές, είτε με δικό τους ανάδοχο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.