Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ο κ. Κατσιφάρας στο Πύργο

Πάτρα,  8 Φεβρουαρίου 2011
«Στόχος μας είναι ν’ αλλάξουμε τη μοίρα της Δυτικής Ελλάδας. Και θα το κάνουμε με σκληρή δουλειά, με συνεργασία, με αξιοποίηση όλων των ευκαιριών, με διαφάνεια, με επιμονή και σχέδιο». Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη συνάντηση που είχε σήμερα στον Πύργο με τους Δημάρχους που εκλέγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
Στη συνάντηση που διήρκησε περισσότερο από τρείς ώρες συζητήθηκαν έργα που διαθέτουν ωριμότητα ή βρίσκονται στην φάση της ωρίμανσης και μπορούν άμεσα να προωθηθούν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έδωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Πάτρα ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο Διοικητήριο του Πύργου, παρόντων του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσου Αποστολόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα, του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Πολιτικής Γιώργου Αγγελόπουλου και του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών Γιώργου Γεωργιόπουλου.
Ο κ. Κατσιφάρας υπογράμμισε την ανάγκη η Δυτική Ελλάδα να επιταχύνει τον βηματισμό της και να φύγει από την τελευταία θέση από πλευράς παραγόμενου
 πλούτου και πρόσθεσε ότι τρεις είναι οι βασικοί στόχοι που τίθενται από την αιρετή περιφερειακή αρχή: Παραγωγική ανασυγκρότηση, δημιουργία ενός νέου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης και βάρος σε έργα και υποδομές που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή φυσιογνωμία της Περιφέρειας.
«Είμαστε σήμερα στην Ηλεία, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αποστολόπουλο, τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και την Γενική Διεύθυνση Προγραμματισμού της Περιφέρειας για να έχουμε μια πρώτη και ουσιαστική συνεργασία με τους Δημάρχους της περιοχής. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο, ούτε την πολυτέλεια να χάσουμε πόρους», επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας. Προσθέτοντας ότι ήδη, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, η αιρετή περιφερειακή αρχή δρομολόγησε μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την δημιουργία ενός κλίματος συμπόρευσης, συνεργασίας και συνεννόησης των πολιτικών αρχών της Δυτικής Ελλάδας.
Οι Δήμαρχοι των επτά Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας αναφέρθηκαν σε επιμέρους έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα της περιοχής και συμφωνήθηκε το σύνολο των προτάσεων να εξετασθεί από την Διαχειριστική Αρχή και την Γενική Διεύθυνση Προγραμματισμού της αιρετής Περιφέρειας ώστε σε συνεργασία με τους Δήμους να αποσαφηνισθεί ποια έργα έχουν την ωριμότητα και τις προϋποθέσεις άμεσης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.
«Είμαι αισιόδοξος ότι από την σημερινή διαδικασία θα υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης με τους Δημάρχους της Ηλείας. Ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε, επίσης, σε έργα όπως η Ολυμπία Οδός, η Ιόνια Οδός, οι λιμενικές υποδομές στην Ηλεία και το Αεροδρόμιο Ανδραβίδας, έργα που, όπως είπε, «είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων μας. Είναι έργα που δικαιούμαστε και που θα καθορίσουν καίρια την πορεία ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας».
Ειδικά για το Αεροδρόμιο Ανδραβίδας τόνισε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα έχει συμφωνηθεί να υπάρξει συνάντηση με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Μαγκριώτη με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την προώθηση του έργου του Αεροδρομίου. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα απ’ όσα λέγαμε πριν τις εκλογές», είπε ο κ. Κατσιφάρας.
Τέλος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επεσήμανε ότι «παρά την δύσκολη περίοδο στην οποία βρισκόμαστε μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα. Να κρατήσουμε ανοικτό τον δρόμο της ελπίδας και της αισιοδοξίας. Δεν έχουμε μαγικό ραβδί, έχουμε όμως σχέδιο και αυτό θα υλοποιήσουμε. Είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία όλων μας και αυτός είναι ο λόγος που μια από τις πρώτες συναντήσεις μας ήταν με τους βουλευτές που εκλέγονται στη Δυτική Ελλάδα. Η Περιφέρεια μας πρέπει να έχει ισχυρή φωνή και ισχυρό λόγο παντού».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων είπε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα προγραμματιστεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία θα προσκληθεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης και ο Υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος ώστε να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στην ενίσχυση του αγροτικού τομέα της Δυτικής Ελλάδας.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Τάσος Αποστολόπουλος τόνισε ότι «η διέξοδος από την κρίση που διερχόμαστε είναι η διαμόρφωση στην κοινωνία μιας νέας συλλογικότητας. Όλοι μαζί μπορούμε. Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του κ. Κατσιφάρα να συναντηθεί με τους Δημάρχους που εκλέγονται στην Ηλεία. Πρέπει να τρέξουμε με ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες και να καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο το ΕΣΠΑ. Δεν δικαιολογείται η Ηλεία να είναι τελευταία από πλευράς ανάπτυξης. Υπάρχουν σημαντικά έργα και προτεραιότητες όπως η αγροτική ανάπτυξη, οι υποδομές και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων».
Ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας επεσήμανε ότι η επίσκεψη του Περιφερειάρχη στον Πύργο ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και εποικοδομητική και έβαλε τις βάσεις μιας ουσιαστικής και σε βάθος εξέτασης όλων των έργων.
Πριν την συνάντηση με τους Δημάρχους ο κ. Κατσιφάρας είχε συνεργασία με όλους τους Διευθυντές και Τμηματάρχες της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας ενώ αργά το μεσημέρι μίλησε στο προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας, στην ισόγεια αίθουσα του Διοικητηρίου.
Στη συνάντηση με τους Δημάρχους συμμετείχαν, επίσης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νικολέτα Κοκαλιάρη – Λάσκαρη, Παναγιώτης Πλατανιάς, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Νίκος Μιχαλόπουλος, Νίκος Γαρουφαλλής (Ηλείας) και Θανάσης Πετρόπουλος (Αχαΐας).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.