Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Αρνητική εισήγηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για συμβασιούχους

Στην πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011, ο αρεοπαγίτης Ανδρέας Δουλγεράκης, ακολουθώντας παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.. (επί προεδρίας Ρ. Κεδίκογλου) θα εισηγηθεί τη μη μονιμοποίηση συμβασιούχων καθαριστριών του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) που εργάστηκαν στον εν λόγω Οργανισμό από το 1991 έως του 1998.

Η υπόθεση αυτή αρχικά είχε οριστεί να συζητηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2010, αλλά η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, συμβασιούχοι πυροσβέστες κ.λπ. άσκησαν παρέμβαση
 υπέρ των καθαριστριών του ΟΠΑΠ και για το λόγο αυτό συζήτησαν και έλαβαν αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης. Νέα δικάσιμος ορίστηκε η 20η Ιανουαρίου 2011.

Ο κ. Δουλγεράκης θα υποστηρίξει ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και ενόψει της διατύπωσης του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου.
Ακόμη ο αρεοπαγίτης θα αναφέρει ότι οι συμβασιούχοι δεν καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή οδηγία 1999/170/ΕΚ, καθώς δεν θεσπίζει διατάξεις άμεσης εφαρμογής, ενώ σε άλλο σημείο θα αναφέρει ότι εν όψει των συνταγματικών επιταγών και «της προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας προς την οδηγία 1999/170/ΕΚ, η οποία δεν επιβάλλει το χαρακτηρισμό των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, έστω και αν αυτές καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ως συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου, η διάταξη του άρθρου 8 του Ν. 2112/1920 ούτε κατά επιταγή της οδηγίας αυτής έχει εφαρμογή κατά το χρονικό διάστημα από 10.7.2002 μέχρι την έναρξη ισχύος του ΠΔ 164/2004, αλλά βεβαίως μετά την έναρξη της ισχύος του ΠΔ αυτού».

Και θα καταλήξει ο κ. Δουλγεράκης στην πρότασή του να απορριφθούν οι αιτήσεις των συμβασιούχων.

Πάντως, νομικοί παρατηρούσαν ότι ο αρεοπαγίτης Δουλγεράκης στην εισήγησή του που έχει καταθέσει προτείνει να απορριφθούν οι αιτήσεις των συμβασιούχων, επικαλούμενος το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, ενώ η υπόθεση που απασχολεί το Άρειο Πάγο αφορά συμβασιούχους που εργάστηκαν πριν την συνταγματική αναθεώρηση, δηλαδή από το 1991 έως το 1998.
Η διαφορά είναι ότι μετά το 2001 το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, ενώ με το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο, ήταν στην ευχέρεια των δικαστηρίων να κρίνουν το είδος της σύμβασης (ορισμένου ή αορίστου χρόνου).
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.