Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Από κόσκινο όλοι οι συνεταιρισµοί


Από τους 6.400, τζίρο πραγµατοποιούν µόνο οι 1.000!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης

Στο ξεκαθάρισµα της ήρας από το στάρι, δηλαδή των περίπου 5.400 συνεταιρισµών σφραγίδα από τους λιγοστούς πραγµατικά ενεργούς, προχωρεί η κυβέρνηση και τους καλεί έως τα τέλη του έτους να έχουν συγχωνευθεί, αφού διαφορετικά θα µείνουν εκτός κοινοτικών ενισχύσεων.
 φέρει η πολιτική εξουσία – και εννοώ διαφορετικές κυβερνήσεις – που ενώ θέσπιζε νόµους, δεν είχε µια σταθερή γραµµή που να υπερβαίνει τον κοµµατισµό, δεν υπήρχε πουθενά και ποτέ εποπτεία και έλεγχος, παρότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε τη δυνατότητα να παραγγείλει ελέγχους ακόµη... και από τον τελευταίο οικονοµολόγο του Οικονοµικού Επιµελητηρίου», σύµφωνα µε τον υπουργό.
Τρεις κατηγορίες
Το νοµοσχέδιο κατατάσσειτις αγροτικές οργανώσεις σε τρεις κατηγορίες: (1) συνεταιρισµοί, (2) κάθε µορφής κοινοπραξίες και συνεταιριστικές εταιρείες που έχουν τη µορφή επιχείρησης (Α.Ε. ή ΕΠΕ) και (3) οµάδες παραγωγών (οργανώσεις ανά προϊόν, π.χ. λάδι, κρασί) που εν συνεχεία θα καταχωρίζονται σε ένα µητρώο και µε βάση µία σειρά από οικονοµικά κριτήρια θααξιολογούνται σε ενεργές και µη ενεργές. Τι σηµαίνουν αυτά στηνπράξη; Οτι όσοι περάσουντο τεστ θα έχουν πρόσβαση στα κίνητρα και τις φοροαπαλλαγές του Αναπτυξιακού Νόµου όπως και στα κοινοτικά αγροτικά προγράµµατα (π.χ. ενισχύσεις για υποδοµές, συσκευαστήρια, τυποποιητήρια). Οι «κοµµένοι» θα µείνουν εκτός παιχνιδιού...

60.000 ευρώ το ελάχιστο κεφάλαιο
Στο εξής για να θεωρείται κάποιος συνεταιρισµός ενεργός, πρέπει να έχει ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ, όσο δηλαδή και το µετοχικό κεφάλαιο που απαιτείται για να συστήσει κάποιος µια Α.Ε. Ωστόσο, ακόµη και από τους 1.000 που εµφανίζουν – τυπικά τουλάχιστον – στοιχειώδητζίρο, εταιρικό κεφάλαιο άνω των 60.000 ευρώ δεν έχουν... παρά περίπου 300.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.