Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Η πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας (02/01/11)

Με δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη, την εκλογή προεδρείου του Σώματος και την εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής, συνήλθε σήμερα το μεσημέρι, στην πρώτη του συνεδρίαση, το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, παρουσία του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.
Η συνεδρίαση συνεκλήθη σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Αστέρας» στην Πάτρα υπό την προεδρία του πρώτου σε σταυρούς εκλεγέντος περιφερειακού συμβούλου (από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας) Παναγιώτη Πλατανιά. Παρόντες ήσαν, επίσης, οι τρεις Αντιπεριφερειάρχες Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Βασίλης Αντωνόπουλος και Χαράλαμπος Καφύρας.
Ύστερα από μυστική ψηφοφορία δύο γύρων, όπως προβλέπει ο νόμος, μεταξύ των μελών του Σώματος εξελέγησαν για το προεδρείο:
- Για την θέση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Κώστας Καρπέτας με 43 ψήφους υπέρ, 6 λευκά, 1 άκυρο και μια αποχή.
- Για την θέση του Αντιπροέδρου του Σώματος ο Αριστείδης Μπουχάγιερ, με 39 ψήφους υπέρ, 10 λευκά, 1 άκυρο και μια αποχή.
- Για την θέση του Γραμματέα ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, με 34 ψήφους υπέρ, 9 λευκά, 7 άκυρα και μια αποχή.
Στην Οικονομική Επιτροπή εξελέγησαν ως τακτικά μέλη οι: Αυγέρης Σάββας, Μιχαλόπουλος Νίκος, Σταρακά Χριστίνα, Τσάνης Νίκος, Φωτόπουλος Τρύφωνας,
Σκαρμούτσος Γιώργος, Μαρίνος Ανδρέας και Σολτάτος Γιώργος.
Αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής εξελέγησαν οι: Μαυρόγιαννης Σάκης, Βάλαρης Δημήτριος, Γαρουφαλής Νίκος, Κωνσταντοπούλου Αναστασία, Καρανίκας Κωνσταντίνος, Πυλαρινός Νίκος, Φαρμάκης Νεκτάριος και Καραπάνος Γιώργος.
Στην εισήγηση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας επεσήμανε ότι «η θέσπιση της αιρετής Περιφέρειας έρχεται να δώσει φωνή στον πολίτη. Έρχεται να ενισχύσει την δημοκρατική έκφραση και την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας στη διαχείριση των υποθέσεων αλλά και στη χάραξη των πολιτικών που την αφορούν».
«Θα έλεγα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας», συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας, «οι έννοιες της αποκέντρωσης και της αυτοτέλειας αποκτούν επιτέλους ουσιαστικό περιεχόμενο μέσα από το πρόγραμμα Καλλικράτης, τις αιρετές Περιφέρειες και τους ισχυρούς Δήμους. Ωστόσο, τίποτα δεν θα γίνει με αυτόματο πιλότο και τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Χρειάζεται σκληρή και επίμονη δουλειά ώστε ο νέος θεσμός να σταθεί δυνατός στα πόδια του».
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ανέφερε ότι «το καινούργιο που γεννιέται μοιραία θα έρθει σε σύγκρουση με το παλιό. Και η σύγκρουση θα έχει πολλές όψεις και πολλά μέτωπα:

Μέτωπο σε ό,τι υποβαθμίζει την αξία της κοινωνικής ευθύνης.
Μέτωπο σε συμπεριφορές που πληγώνουν τον πολίτη και τον κάνουν χάνει την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς.
Μέτωπο στην αδιαφάνεια και στη λογική των πελατειακών σχέσεων.
Μέτωπο στην ήσσονα προσπάθεια και στην ατιμωρησία όσων δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Μέτωπο σε όσους αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και στερούν από την Δυτική Ελλάδα ευκαιρίες και προοπτικές.

Δεν ερχόμαστε στην Περιφέρεια ως βραχίονες της κεντρικής διοίκησης, ούτε ως εντολοδόχοι του κεντρικού κράτους. Ερχόμαστε με σκοπό να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα των πολιτών, να αλλάξουμε τα πράγματα και να δημιουργήσουμε νέους όρους ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και συνοχής. Και σ’ αυτή την προσπάθεια να είστε όλοι βέβαιοι ότι θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο διεκδίκησης ώστε η Δυτική Ελλάδα να πάψει να είναι φτωχός συγγενής και ουραγός στους δείκτες ανάπτυξης στη χώρα μας».

«Από το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητώ να σταθεί σύμμαχος και συμπαραστάτης στα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας», πρόσθεσε ο κ. Κατσιφάρας. Και συνέχισε: «Ζητώ συναίνεση, συνεννόηση και πολιτική συμφωνία στις μεγάλες διεκδικήσεις.

Ζητώ να γίνουμε μια γροθιά απέναντι σε οτιδήποτε τραυματίζει τα συμφέροντα της κοινωνίας και του τόπου μας, απέναντι σε οτιδήποτε μας στερεί το δικαίωμα στην πρόοδο και στην ευημερία. Δεν ζητώ από κανέναν να αποποιηθεί την ιδεολογία ή την πολιτική του αναφορά. Απεναντίας, η γόνιμη και εποικοδομητική κριτική, οι διαφορετικές απόψεις και προτάσεις θα είναι για εμάς καλοδεχούμενες. Θα επαναλάβω ότι δεν ερχόμαστε υψώνοντας την σημαία του παντογνώστη, ούτε θεωρούμε τους εαυτούς μας κατόχους της απόλυτης αλήθειας. Θέλουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να είναι ένα πεδίο δημιουργικής σύνθεσης των απόψεων και των ιδεών και μαζί ένα όργανο αυθεντικής πολιτικής έκφρασης και πολυφωνίας.

Μακριά από ανούσιες διαμάχες, από κόντρες και αντιπαλότητες που δεν οδηγούν πουθενά και δεν προσφέρουν στον διάλογο».

Τέλος ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «ευθύνη μας είναι να σταθούμε δίπλα στον πολίτη. Στον πολίτη που θα μας παρακολουθεί, θα μας ελέγχει και θα αξιολογεί κάθε μας απόφαση και επιλογή. Δεν λέω ότι θα λύσουμε τα προβλήματα μέσα σε μια νύχτα, ούτε ότι οι λύσεις θα είναι πάντα εύκολες και προφανείς ή θα μας προσφέρονται στο πιάτο. Έτοιμες λύσεις δεν υπάρχουν. Λέω, όμως, ότι με όσα εφόδια έχουμε στη διάθεση μας και με όσα εφόδια διεκδικήσουμε, θα αγωνιστούμε ώστε να ξαναζωντανέψουμε την Δυτική Ελλάδα. Δεν ζητάμε λευκές επιταγές, ούτε σκοπεύουμε να κινηθούμε ερήμην του Περιφερειακού Συμβουλίου. Άλλωστε, αυτό δεν ταιριάζει στην πολιτική μας φιλοσοφία, ούτε στην αντίληψη μας για την λειτουργία των θεσμών».

Εισηγήσεις έγιναν, επίσης, από τους επικεφαλής των παρατάξεων Γιώργο Παπαναστασίου, Νίκο Καραθανασόπουλο, Κώστα Παπακωνσταντίνου, Χρήστο Σταυρόπουλο, Βασίλη Χατζηλάμπρου, Γεωργία Ντάτσικα και Δημήτρη Δεσύλλα.

Μετά την εκλογή του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας ευχαρίστησε το Σώμα και επεσήμανε ότι εκ του ρόλου του θα προασπίσει την εύρυθμη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, τον πλουραλισμό των απόψεων και την πολυφωνία, ενώ αντίστοιχες τοποθετήσεις έγιναν από τον Αντιπρόεδρο
Αρ. Μπουχάγιερ και τον Γραμματέα Κ. Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.