Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Τέλος στα κονδύλια σε υπουργεία και φορείς του Δημοσίου

Αλλωστε ανάλογη... ντιρεκτίβα υπάρχει και στο μνημόνιο. Σύμφωνα με αυτήν, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 θα εκταμιεύεται κάθε μήνα το 1/14 των εγκεκριμένων πιστώσεων προς όλους τους φορείς, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας

«Καμία πίστωση του προϋπολογισμού του 2011 δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη». Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης μέσω εγκυκλίου προς όλα τα υπουργεία και τους επιχορηγούμενους οργανισμούς του Δημοσίου. Η εντολή αυτή δόθηκε στο πλαίσιο της σφιχτής δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ακολουθηθεί το νέο έτος, προκειμένου το έλλειμμα να υποχωρήσει στο 7,4% του ΑΕΠ.

Αλλωστε ανάλογη... ντιρεκτίβα υπάρχει και στο μνημόνιο. Σύμφωνα με αυτήν, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 θα εκταμιεύεται κάθε μήνα το 1/14 των εγκεκριμένων πιστώσεων προς όλους τους φορείς, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας. Ανάλογα δε με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, θα αποφασισθεί αν οι πιστώσεις που εξοικονομήθηκαν θα δοθούν μέχρι το τέλος του
 έτους ή όχι. Στην εγκύκλιο του υφυπουργού για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, σημειώνεται, μεταξύ των άλλων, πως στις περιπτώσεις που δεν συμμορφώνονται με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό, τότε θα γίνονται περικοπές σε δαπάνες που έχουν ήδη εγκριθεί, έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα υπερβάσεων που θα εκτροχιάσουν το έλλειμμα.
Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να εξασφαλίσουν την πληρωμή των αποδοχών του προσωπικού από τις πιστώσεις που έχουν εγκριθεί. «Αν δεν το πράξουν αυτό θα πρέπει να καλύψουν από ίδια έσοδα τις δαπάνες για μισθούς», σημειώνεται και προστίθεται πως πέρα των εγκεκριμένων δεν θα υπάρξουν πρόσθετα κονδύλια χρηματοδότησης. Εντός του Ιανουαρίου θα γίνουν συναντήσεις με όλα τα υπουργεία και τους ασφαλιστικούς φορείς, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί ότι θα γίνει σωστός σχεδιασμός και δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις.
Πιο αναλυτικά, για τη μισθοδοσία, στην εγκύκλιο αναφέρεται πως «οι επιχορηγούμενοι φορείς στους οποίους έχουν εγκριθεί ξεχωριστά πιστώσεις για τη λειτουργία και την πληρωμή των αποδοχών του προσωπικού τους, θα κατανείμουν τα εγκριθέντα ποσά ανάλογα με την κατηγορία της επιχορήγησης και τις ανάγκες που προβλέπεται να παρουσιασθούν στους φορείς αυτούς». Προστίθεται ότι «δεν επιτρέπεται τα κονδύλια που προβλέπονται ειδικά για μισθοδοσία προσωπικού να διατεθούν για λειτουργικές ανάγκες» και πως «στις περιπτώσεις που τα εγκριθέντα κονδύλια για μισθοδοσία δεν επαρκούν, σύμφωνα με τον ετήσιο αυτό προγραμματισμό, η συμπλήρωσή τους θα γίνει από τα ίδια έσοδα του φορέα ή τα αποθεματικά που ενδεχομένως υπάρχουν».
Επιπλέον, τονίζεται ότι η εγγραφή πιστώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό για επιχορήγηση φορέων, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και υποχρέωση καταβολής τους και ως εκ τούτου για την καταβολή των επιχορηγήσεων θα λαμβάνεται υπόψη ο σκοπός διάθεσής τους καθώς και οι επιμέρους ανάγκες που θα καλυφθούν.
«Η διάθεση του συνόλου των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό πιστώσεων δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η αποδέσμευση των κονδυλίων θα εξαρτάται κάθε φορά από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του φορέα.


Οδηγίες για τις μετατάξεις
Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών παρέχονται οδηγίες για τις μετατάξεις. «Οι μόνες αποφάσεις μετατάξεων που μπορούν να προωθηθούν χωρίς να έχει από πριν εξασφαλισθεί η αναγκαία πίστωση είναι όσες προβλέπονται από ειδικές διατάξεις, που σχετίζονται με την εξυγίανση φορέων της γενικής κυβέρνησης» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Κώστας Τσαχάκης
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

O anixtypos.blogspot.com ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σε ευπρεπές επίπεδο. Όλα τα σχόλια θα δημοσιεύονται αρκεί να μην θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.